Sedan urminnes tider har människorna försökt bota sig själva från olika sjukdomar och åkommor. Man tog naturen till hjälp men mycket var bara skrock och rent nonsens.

Många gamla huskurer har levt kvar och förknippas inte länge med trolldom och häxor.

Inte minst under förkylningstider lindar många in halsen i en smutsig raggsocka och tuggar vitlök.

Förr var inte gränserna mellan mat och medicin så stora. Man tillsatte örter och kryddor mer för hälsans än smakens skull. Till exempel har brödkryddor som kummin och anis maglindrande effekt.

– En del huskurer fungerar lite, andra inte alls, säger Håkan Tunón, forskningsledare inom folkligt användande av biologiska resurser Sveriges Lantbruksuniversitetet i Uppsala, SLU. Många växter används mot olika sjukdomar och i vissa fall fungerar de mot en sak men inte mot en annan.

Huskurerna tas oftast till vid förkylning vilket beror på att det inte finns några bra läkemedel, menar Håkan Tunón.

– Röd solhatt är förebyggande. Men om man redan är förkyld och tar röd solhatt och blir frisk så hade man antagligen blivit det ändå. De flesta förkylningar varar bara tre-sju dagar. Ofta är det kroppen som gör det mesta jobbet.

Men solhatten har ändå en viss effekt. Studier har visat att de vita blodkropparna blir mer aktiva och det är ju de som bekämpar smittan.

Läkekonst går mycket ut på att stärka patienten, inte bota, anser Håkan Tunón.

– Man kan ju göra sjukdomsperioden så angenäm som möjligt. Om man är förkyld och tar en vintoddy med kanel och ingefära blir man lite lullig på kvällen och tycker då att ”det här är ju inte så farligt”. Sedan somnar man och sover sig frisk.

Vitlöken är kanske den mest kända huskuren vars kraft vi litat på sedan 1500-talet.

– När det gäller att bota förkylning vet jag inte om det stämmer. Däremot har vitlök positiv effekt på att sänka blodfetter. Men både vitlök och spansk peppar är antibakteriella. Provrörsstudier har visat att vitlök har effekt på bakterier men förkylning orsakas ju av virus.

Vinterkräksjukan härjar också vid den här tiden på året och även här finns huskurer och knep, till exempel att äta hela vitpepparkorn.

– En del säger tre, andra fyra, några sju, åtta eller nio. Det där är spännande. Tre, sju och nio kan man förstå för de är ju så kallade magiska tal. Men varifrån kommer fyra och åtta? Vi har ätit hela pepparkorn i flera hundra år men det finns inget som säger att det hjälper. Kanske har man inte stött på viruset eller också tillhör man dem som inte drabbas.

När det gäller huskurer är det ofta ingen som vet att de verkligen fungerar, men ingen kan heller säga bestämt att de inte gör det. Håkan Tunón brukar använda maskoljan, olivolja och daggmask, som exempel.

– Ibland fick masken torka i solen, ibland lät man den ruttna i oljan. Den ansågs ha effekt på stela leder och fungerade eftersom masken hade så mjuka leder. Det låter ju vansinnigt men inga studier visar att den inte fungerar och masken innehåller många fettsyror som kan ha effekt på lederna.

När de medicinska skrifterna kom fanns det berättelser om personer som blivit botade, från till exempel cancer.

– Men problemet här är svårigheten att diagnostisera eftersom ingen läkare konstaterat att det verkligen var cancer som personen hade. Men vi glömmer ofta att mycket av det som finns på apoteken har sitt ursprung i naturen, till exempel acetylsalicylsyra som kommer från vitpilens bark. Det finns stora kopplingar som vi sällan tänker på, men vi har ju inte gått från ett vakuum till där vi är i dag.

I boken Alla tiders huskurer av Siv Hellgren finns många tips. En del kan man säkert pröva, menar författarinnan, medan andra är rena magin och får tas som lustig läsning. Till den senare kategorin räknas väl rådet om snuvan som botas genom att man sticker ned fötterna i varmt kli eller en påse med varm sand eller att man sätter eld på en gammal kvast och drar röken genom näsan. Detta recept kommer från Dalarna men indianerna i Nordamerika använde en liknande metod då de puffade ut tobaksrök genom näsan. Lika tveksamt är väl tipset att lägga vitlöksklyftan bredvid kudden.

Om man har hosta och är hes kan man testa en rysk hostkur bestående av två delar varm mjölk och en del mineralvatten. Denna dryck ska den tyske förbundskanslern Willy Brandt ha rekommenderats av ryska läkare när han besökte Krim 1970.

-----

FAKTA

Tips:

Förkylning

• 2 kryddmått bikarbonat i 2 dl vatten 3 ggr om dagen i 3 dagar, sedan 1 gång dagligen i en vecka.

• En klick kokosolja vid slemhosta.

• Nästäppan lindras om man river en gul lök och andas in ångorna tills tårar och näsa flödar.

• Smöra en skiva knäckebröd och stryk på 2-3 cm riven pepparrot.

Ont i öronen

• Pressa en vitlök i varm mjölk. Doppa sedan en bomullstuss I den varma mjölken krama ur och in i örat. Sov gärna med det, med mössa eller pannband runt huvudet.

• Tryckutjämna genom att hålla för näsa med stängd mun och försök blåsa utåt, så det klickar i öronen.

• Fukta en påse kamomillte, värm den på locket till en kastrull med kokande vatten. Lägg kamomillpåsen på örat och linda runt en sjal. Upprepa flera gånger.

Baksmälla

• Drick vatten i stora mängder. Hoppa över kaffet som är vätskedrivande.

• Cystein som finns i bland annat ägg, yoghurt, broccoli och kyckling. Substansen bryter ned giftet acetaldehyd och underlättar leverns arbete.

• Bananer innehåller kalium som är viktigt för att nerv- och muskelfunktioner ska fungera. Alkoholen är vattendrivande och kroppen blir uttorkad och gör sig av med många näringsämnen, bland annat kalium. Det går även bra med potatischips eller avokado.

• Natrium, försvinner av samma skäl som ovan. För att återställa detta kan man dricka stora mängder sportdryck eller kokosnötsjuice. Man kan även tillsätta socker och salt till vattnet.

• Ta 1 msk honung, 1 glas outspädd citronsaft och en äggula. Blanda och drick.

Diarré

• 1 msk torkade blåbär, 1 l vatten, 0,5 tsk krossade kryddpepparkorn, 1 tsk pressad citron. Lägg blåbären i blöt i vattnet över natten, lägg i kryddpepparkrosset, koka upp och låt sjuda fem minuter. Ta av kastrullen och låt dra i fem minuter. Blanda i citronsaften och drick ett glas med några timmars mellanrum.

• Gammal hästkur. Ta 1 tsk hel senap och svälj ned med vatten. Eller testa med 4 hela vitpepparkorn och ett halvt glas vatten.

Halsbränna, sur mage

• Rör ut 1 tsk potatismjöl i kallt vatten eller mjölk och drick.

Hicka

• Det vanligaste knepet är att ”skrämma bort” hickan. Men det gäller att inte vara förberedd.

• Stå rakt och håll båda händerna på ryggen. Låt någon annat föra ett glas vatten till din mun och drick utan att ta händerna från ryggen. Hickan försvinner när diafragman vidgas och spasmerna löses.

• Räck ut tungan - länge…

• Det går att nysa bort hickan genom att framkalla en nysning. Till exempel genom att kittla sig i näsan eller titta mot solen.

• Tvätta händerna i kallt vatten.

• Andas i en plastpåse. Koldioxidkoncentrationen i blodet ökar och hickan försvinner

Solsveda

• Honung eller yoghurt. Det ska vara den feta tjocka yoghurten som ger bäst effekt.

KÄLLA: Alla tiders huskurer av Siv Hellgren