På initiativ av Högbodatjejen Sofie Rockmyr slöt vargjaktsvänner upp i Torsby och Karlstad för att protestera mot jaktstoppet. Ann-Katrin Järåsen, som talade på båda orterna, anser att den juridiska hanteringen är bristfällig.
– Det kan inte vara så här hattigt, det måste vara en långsiktig plan och verkställigheten måste få finnas hos länsstyrelserna, säger hon.
Järåsen sitter själv i viltförvaltningsdelegationen som samverkar med länsstyrelsen i jaktförvaltningsfrågor. Även om hon förespråkar möjligheten att överklaga jakten kritiserar hon att handläggning vid olika domstolar med följderna det innebär.
– Det finns risk att människor inte tycker att det är värt att lägga ned det ambitiösa jobb som man gör ideellt, det jobbet blir inget värt. Man funderar på varför människorna i domstol kan mer än de som utbildar sig och går kurser inom de här frågorna. Det är frustrerande.
Ann-Katrin Järåsen tycker att vargen kan finnas, men ”inte så mycket att den påverkar människors möjligheter att leva på landsbygden”.
– Jag är lite sorgsen över att stadsbor tycker en hel massa utan att vara insatta. Jag lägger mig inte i det som händer i stan utan att vara insatt. Det handlar om respekt för människor.
Hon får medhåll av Ingemar Tönnberg, ordförande för Jägareförbundet i Värmland, också en av talarna i Torsby.
– Man ska inte behöva förvalta vilt i domstol. Det ska man göra på ett professionellt sätt.
– Det är konstigt att kammarrätterna kan ha så olika syn. I Göteborg gick de väl på antalet, men de är helt fel ute. Vi har 250 vargar i Värmland. De vi ska skjuta är som en piss i Atlanten, säger Ingemar Tönnberg.
I åhörarskaran som samlats på Stora torget i Karlstad, där bland annat Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld talade jämte LRF-basen Patrik Ohlsson och Gunnar Glöersen, fanns även Jan Bergstam från Svenska rovdjursföreningen. Inte för att visa sympati med sina meningsmotståndare. Tvärtom.
– De borde skämmas. Problemet är att Värmland har för få vargar mot vad som bestämts.
Jan Bergstam hävdar att inventeringen som gjorts inte tagit hänsyn till förra årets avskjutning, och att antalet revir är färre än vad som i själva verket påstås.
Och i kontrast till andra flanken, som betraktar den rättsliga handläggningen som en cirkus, anser Jan Bergstam att den visar på ett fungerande rättsamhälle.
– Det är bra att det har blivit så här. Att inte kunna överklaga längre än till Naturvårdsverket – jag ska inte säga diktatur, men det är inte demokratiskt.