– Men vi känner oss absolut inte som en pensionär. Vi är och kommer alltid att vara Sveriges yngsta stad, det är det som är det roligaste. Det blir inget jättefirande på nyårsdagen utan att vi kommer att fira 65-årsdagen under hela året, säger Ingemar Rosén, kommunchef, Säffle kommun.
Säffle firade att de blivit stad med en stor fest, för det var en stor händelse för den lilla köpingen att kunna titulera sig stad. Tillsammans med Oxelösund (1950) i Sörmland, Hagfors (1950) var Säffle de sista orterna i Sverige, som fick stadsrättigheter. De äldsta städerna i Sverige är Sigtuna, Västerås och Lund som blev städer år 990. Så det dröjde många år innan de sista köpingarna i landet fick titeln stad. Begreppet stad avskaffades under 1970-talets början då det blev kommuner istället för städer.
Det var på hösten 1949 som kommunfullmäktige i Säffle beslutade att söka om stadsrättigheter och den 1 januari 1951 fick man det. Till stadens första kommunalråd valdes Per-Axel Skoglundh, sedan dess har ett antal män haft den posten.
Säffles nuvarande kommunalråd Dag Rogne (C) menar att kommunen nu firar sin 65-årsdag innebär inte att kommunen kommer att ta ledigt.
– Det är ju inte som att när du och jag går i pension, utan som kommun kommer vi att blicka framåt och utveckla kommun, säger Dag Rogne.
65-årsfirandet i Säffle kommer att på gå under hela året och man kommer på olika sätt att belysa 1950-talet som är en viktig del i stadens historia.
– På nyårsafton kommer vi att inviga formgivaren och designern Karin Björquist, keramiska relief som har legat nermonterad under många år, men som nu äntligen kommer att få en ny plats på Medborgarhuset. Konstverket satt tidigare i det gamla Domushuset och många äldre Säfflebor känner till det, berättar Ingemar Rosén.