– Man blir förvånad själv ibland att vissa texter får sådan spridning, säger VF:s chefredaktör Peter Franke.

Under det tidiga 2000-talet förpassade många tidningar ledarskribenterna till tidningarnas avslutande uppslag. Det mossiga politiska tyckandet var inte sexigt nog att skylta med.

Idag har pendeln svängt och åsiktsmaterialet är något som många medier lanserar hårt. Inte minst på nätet.

– Det känns som att det här materialet engagerar allt mer, framförallt genom de sociala medierna. Det är lätt att dela och sprida vidare sådant som kan bekräfta ens egen världsbild. Eller för att racka ned på någon annans, säger Peter Franke.

Själv har han fått se flera av sina ledare spridas långt utanför länets gränser. Bland annat en som handlade om varför medier aldrig berättar allt de vet om exempelvis brottslingars etniska härkomst och liknande.

– Då fick jag mejl från journalistkollegor ner i Blekinge och på andra håll i landet som gillade det jag skrivit. Det är alltid roligt, säger Peter Franke, som dock påpekar att det där med spridningen kan slå åt två håll.

– Om det är något som hamnar på hatsajterna kan det få en enorm kraft. Det är kanske inget man önskar.

Det publika tyckandet och åsiktsutbytet ser Peter Franke som i huvudsak positivt eftersom det, som han säger, tyder på att det finns ett stort intresse för aktuella politiska frågor. Baksidan är att röstläget ofta är uppskruvat och dömandet kompromisslöst. Ibland går det till och med till hat och regelrätta hot, något som även drabbat Peter Franke under året.

– Det är olustigt, för det har blivit en sådan väldig polarisering i de här frågorna idag. En råare ton. Där har vi som etablerade medier ett ansvar att se till att debatten hålls på en sansad nivå. Vi ska inte svinga för mycket, säger han.