Det var runt midnatt, natten mot måndagen den 20 april, som Stig Carlson väcktes av telefonen. Han och hustrun Ulla var kvar i sommarstugan där de spenderat helgen – i telefonen fanns en uppjagad granne.
Grannen berättade att hela fastigheten stod i ljusan låga. Stig Carlson och hans fru klädde på sig och åkte hem med en gång, men det fanns ju inte mycket att göra. Röken låg tjock och räddningspersonal sprang omkring.
– Vi hade just totalrenoverat – fönster, tapeter, ett helt nytt kök. Usch, man fattar det inte, sade Stig Carlson då han dagen efter stod och blickade upp mot det hus där han bott sen 1989.
Det översta planet var mest skadat – branden hade härjat på vindsvåningarna och var på väg ned genom betongbjälklaget när räddningstjänsten lyckades släcka. Men det var en del rök- och vattenskador även i de övriga delarna.
Ett 40-tal personer fick evakueras vid storbranden.
När VF besökte platsen dagen efter pratade vi även Bosse Persson, som bor lite längre upp på andra sidan John Ericssonsgatan. Han betraktade ruinerna och berättade om sin natt:
– Jag låg och kollade på teve när jag fick se blåljus utanför. Sen var det igång. Jag hjälpte bland annat en 16-årig tjej som var förtvivlad för hennes katt var borta. Hon och hennes familj fick lite filtar för att värma sig. Det är ruggigt vad fort det går när det sprider sig.
Ett 30-tal brandmän från fyra distrikt bekämpade elden. Ingen lägenhet totalförstördes, men ett antal lägenheter drabbades av omfattande rök- och vattenskador.
Branden startade på en altan på baksidan av huset och elden letade sig sedan uppför fasaden och vidare till vinden.
– Den här vinden är delvis felbyggd. Lägenheterna är byggda i sektioner med brandväggar mellan sig, och det borde ha sett likadant ut på vinden, sade räddningschef i beredskap Björn Johansson.
Han förklarade att om det hade varit sektioner även på vinden så hade branden varit lättare att släcka och inte fått en sådan stor spridning.
Ingen person skadades fysiskt av branden.
– Men vissa var chockade. Det är tur att många har brandvarnare och vakande. Brandförloppet var väldigt snabbt, sade Jan Thor.
Branden rubricerades först som mordbrand men den rubriceringen kom sedan att ändras. Under hösten delgavs en 50-årig man misstanke om grov allmänfarlig vårdslöshet genom vållande av brand.
Rubriceringen innebär att polisen inte anser att mannen hade något uppsåt. Orsaken till branden misstänks vara en olyckshändelse på grund av vårdslöshet från mannens sida.