Det framgår av den rapport om ekonomin efter fem månader av året som landstingsdirektör Gunilla Andersson gav landstingsstyrelsen på måndagen. Det fick oppositionspartierna S och V att kräva skarpare besparingsåtgärder.

– Vi tror på de åtgärder som har redovisats, men har inte sett något resultat på den ekonomiska sidan. Vi tycker inte det räcker med att godkänna rapporten som majoriteten gör, vi vill ha en lista över specifika åtgärder som kan ligga till grund för nästa års budget, framhöll oppositionsledaren Ulric Andersson (S).

Landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) talade hellre om förbättrad kvalitet i vården och ställde sig bakom vad landstingsdirektören gör, och som hon lovar att skärpa ytterligare: restriktivitet med anställningar och hyrpersonal, hårdare koll på övertid, jobb för att hålla nere medicinförskrivningar, med mera.

Det blev voteringar i landstingsstyrelsen på flera punkter: om budgeten, om treårsplanen, om patientavgifterna och om synpunkterna på den senaste månadsrapporten. I samtliga fall vann den styrande ”största minoriteten” (som S+V kallar de sex partier som själva kallar sig Värmlandssamverkan). SD deltog inte i besluten.

– Det är bakvända världen när det är oppositionen som är mest försiktig. Det brukar tvärtom vara så att majoriteten känner större ansvar för utvecklingen, sa Ulric Andersson.

Hans ”vänsterallians” presenterade på landstingsstyrelsen också ett förslag om att godkänna majoritetens budget och flerårsplan på några villkor, främst att lyfta bort verksamheter som ännu inte startats – som de planerade mellanvårdsplatserna i Säffle och Kristinehamn. I S+V-förslaget ligger också en revidering av de ekonomiska ramarna så att hälso- och sjukvården får ”realistiska möjligheter” att klara sin budget. Men det förhandlingsbudet nappade inte ”samverkanspartierna” på.

Läget i landstingspolitiken är alltså lika låst som efter fullmäktigemötet för en vecka sen. Fredrik Larsson säger att Värmlandssamverkan vill driva igenom budgeten ”så snart som möjligt”, men att ha ett extra fullmäktigemöte redan på fredag skulle strida mot reglerna om att det ska utlysas ett visst antal dagar i förväg. Nu blir det landstingsfullmäktiges ordförande Lars Österdahl (M) som får avgöra när mötet ska bli av, och på tisdagen hade han ännu inte bestämt sig.