Dieselstölder har varit vanliga i Värmland under många år. Förra året anmäldes 323 dieselstölder i länet och mest utsatt är norra och västra Värmland.

– Och någonstans tar det naturligtvis vägen. Vi har inga konkreta bevis, men det är en klockren arbetshypotes att det finns ställen där dieseln avyttras, säger Tommy Lindh, polisens pressinformatör i Värmland.

I fjol anmäldes 9 354 dieselstölder i hela landet. Dieselstölderna har varit så frekventa att de för några år sedan fick en egen brottskod hos polisen för att särskiljas från andra stölder av drivmedel.

”Svartmackarna” tillhandahåller diesel till tyngre fordon, misstänker polisen som heller inte tror att det är privatpersoner som tankar det stulna drivmedlet.

– Det finns företag inom åkeribranschen som har tajta arbetsförhållanden som lockas till att köpa billigare drivmedel. Och det är klart vi misstänker att detta tillhandahålls på särskilda platser eftersom det är en omfattande hantering.

Oftast är det större mängder diesel som stjäls, mellan 100 och 500 liter per gång. Många av stölderna sker ur uppställda större arbetsfordon, men även åkerier har inbrott och ser lastbilarna tömda på diesel på morgonen. Visst grips personer då och då, misstänkta för dieselstölder, men det är svårt att bevisa brott menar Tommy Lindh.

– Om polisen tar dem när de är på väg ifrån en dieselstöld med verktyg och diesel i dunkar med sig, då återstår problemet att vi måste kunna knyta godset till en speciell stöld. Och det är svårt, diesel är ju en vätska och hur bevisar man att just den här dieseln är stulet från det fordonet?

Polisen försöker gå ut med information om hur man skyddar sig från dieselstölder, men Tommy Lindh understryker att det kan vara svårt för till exempel ägarna till skogsmaskiner att göra det.

– Den står ju i skogen på grund av att den behövs i arbetet, men ett råd kan vara att försöka att inte ha maskinen proppfull med diesel när den står där. Sedan, om det är möjligt, kan man försöka att inte ha maskinen ute, men det är klart att man förstår problemet med det.

Enligt Tommy Lindh startade de omfattande dieselstölderna i landet i samband med att utländska åkerier etablerade sig i landet.

– Både åkeribranschen och vi ser det sambandet.