Det var i början av året som en inledande utredning gjordes kring hur landstinget ska jobba med asyl. Strax före sommaren togs så beslutet om att inrätta en ny verksamhet – den som Ulrika Thufvesson alltså ska basa för.
Med en bakgrund som distriktssköterska, och till viss del även involverad i asylfrågor, har Ulrika Thufvesson gott medskick till sitt nya jobb. Senast kommer hon dessutom från en roll som verksamhetsansvarig för vårdcentralerna i Stofors, Filipstad och Kristinehamn, tre orter som tagit emot många asylsökande.
– I Kristinehamn när jag kom 2009 hade vi inga asylsökande. Nu är det det största med 1 200 stycken, säger Ulrika Thufvesson.
Den dramatiska antalsökningen speglar väl syftet med det nya verksamhetsområdet.
Kort sagt handlar det om att koordinera alla funktioner inom tandvård och sjukvård, och se till att allt optimeras utifrån ett verksamhetsperspektiv.
Som exempel har ett mobilt hälsoteam inrättats, som jobbar med uppsökande hälsokontroller. Tandvårds- och hälsokontroller är något som alla asylsökande genomgår, men jobbet innehåller i praktiken fler delar än så.
– Ett väldigt komplext uppdrag, man måste vara flexibel. Vår personal som möter asylsökande får ta emot väldigt mycket livsupplevelser som de gått igenom, säger Ulrika Thufvesson.
Parallellt med Ulrika Thufvessons dagliga uppdrag är landstinget av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, utsett till pilotlän vad gäller ett kartläggningsarbete för att se vilka åtgärder som är lämpliga vad gäller vården av asylsökande.
– Vi får pröva modeller för att förstärka generella och tidiga insatser. Så att vi använder specialresurser för de som har speciella behov, säger Eva Stjernström,