Samtidigt står en halv miljon i bostadskön enbart i Stockholm. Bostadsbristen är akut i många andra svenska kommuner och läget blir inte bättre av att landet tar emot 160 000 asylsökande i år. Var ska de bo?

Byggandet ökar visserligen något, men är fortfarande alldeles för lågt. Dessutom byggs fortfarande för få billiga små hyresrätter, när behovet av sådana bara växer. Inte bara bland de nyanlända utan även bland svenska ungdomar, som tvingas bo kvar hemma onödigt länge.

Alliansregeringen prioriterade under åtta år alla som äger sin bostad. Genom rot- och ränteavdrag subventionerades ägarna till villor och bostadsrätter med 40 miljarder kronor om året. Stödet till att bygga hyresrätter var noll kronor.

Bostadssituationen hade sett annorlunda ut om bostadsbristen hade gått före renoveringar av badrum och kök. Nu växer i stället rena slumområden upp i landet och fler kan de bli.

Den rödgröna regeringen satsar nu 6,7 miljarder kronor för att få fram fler billiga hyresrätter. Det är en viktig ambitionshöjning, men det räcker inte. Det som krävs nu är en massiv satsning, gärna ledd av en kriskommission med företrädare för byggbranschen, politikerna och forskarna.

En översyn av hela regelverket behöver göras så att det går snabbare och enklare att bygga nytt eller göra om till exempel tomma kontorslokaler till bostäder. Ett storskaligt program för nybyggnation med 400 000 nya bostäder de närmaste åren behöver tas fram.

I tidningen Fastighetsnytt skissar Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH i Stockholm, hur ett sådant program skulle kunna se ut. Byggföretag och ledande arkitekter tar fram ett antal kvartermoduler med blandade hustyper med plats för 400 lägenheter. 1 000 moduler fördelas sedan mellan landets större kommuner efter sociala kriterier, var det finns jobb etcetera, föreslår Lind.

Det är en djärv idé, men det som behövs nu är just modiga nya lösningar. Storskaliga lösningar kan även pressa de i dagsläget höga byggkostnaderna.

Regeringen kan hämta inspiration från Tysklands huvudstad Berlin. Där har staden och staten tillsammans bestämt sig för att raskt bygga tusentals billiga hyreslägenheter på offentligt ägd mark för människor med svag ekonomi.

Bygget subventioneras och hyran sätts lågt, till drygt 3 000 kronor i månaden för en tvårummare på 50 kvadratmeter. Hyran får sedan inte höjas hur som helst, utan regleras måttligt i 20 år framöver.

Om Tyskland kan borde även Sverige kunna göra något liknande.