Licensjakten på varg är inte okontroversiell. Inför 2016 har länsstyrelsen i Värmland aviserat licensjakt på 20 stycken djur i Värmland och ytterligare sex vargar i revir som delas av Värmland och Örebro.
Sista dagen för överklagande av beslutet om licensjakten var i onsdags, 15 december, och då hade Naturvårdsverket fått in ett antal överklaganden. Bland annat har tre organisationer – Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF samt Svenska rovdjursföreningen – gjort en gemensam överklagan kring samtliga fem beslut om licensjakt.
Utöver det har även Jägarnas riksförbund i Värmland överklagat vargjakten i länet. Men de vill inte stoppa jakten, tvärtom utöka den till att omfatta 60 individer.
– Tilldelningen motsvarar inte hälften av den tillväxt som skett i år. Det betyder att vargstammen ökar kraftigt, vilket inte var tanken, hävdar Henrik Tågmark.
Det skulle innebära en reducering till runt 150 värmländska vargar, baserat på en nuvarande population på runt 200. JRF är dock emot frilevande varg över huvud taget och vill successivt skjuta av.
– Det är på lång sikt, det är inte realistiskt att komma dit på en gång. Det får ta några år. Men vår målsättning är att det inte går att ha samexistens med varg, tamdjur och jakt.
Även Wolf Association Sweden (WAS) överklagar beslutet och kräver inhibition av besluten om licensjakt – i samtliga län där jakt är planerad. Ordförande Per Dunberg menar att inventeringen av vargstammen genomförts på bristfälliga grunder.
– Inventeringen räknar in redan döda vargar och tar ingen hänsyn till vargar som försvunnit eller avlivats illegalt, där är mörkertalet väldigt stort. Om man drar ifrån detta från deras eget beräkningsunderlag hamnar vi under den undre gränsen för en gynnsam bevarandestatus.
– Vi motsätter oss all licensjakt eftersom det helt enkelt finns för få vargar att jaga, säger Per Dunberg.
Enligt Naturvårdsverkets presstjänst kommer beslutet att meddelas under fredagsförmiddagen.
Detta kan, med rådande lagstiftning, inte vidareöverklagas.