Det är bråda dagar för Folktandvårdens personal. Hittills i år har drygt 2 500 besök av asylsökande avlagts, varav 1 300 barn och resten av vuxna. Från hösten har trycket ökat rejält, främst barn som – till skillnad mot vuxna som bara har rätt till akutingrepp – erbjuds kostnadsfri fullständig tandvård förutom tandreglering.

Många gånger står munhygienen hos dessa i skarp kontrast till svenska barns välordnade tandrader, menar tandvårdschef Birgitta Haglund.

– En del har fina tänder, men väldigt många har dramatiska kariessituationer. Mjölktänderna kanske inte ens finns, de är nedkarierade, jämnade med tandköttet, säger hon.

För tandvårdspersonalen är situationen en rejäl utmaning sett till att lägga upp rätt strategi och arbeta på effektivast tänkbara sätt.

– För många barn som flytt sitt land med umbäranden kan det bli jättejobbigt att möta tandvården. Då får vi skola in dem och börja i rätt ände med profylax och tandborstning. Vi kommer aldrig kunna laga oss ikapp, säger Birigitta Haglund och fortsätter:

– Vi besöker boenden med asylsamordnare och tandhygienist och delar ut tandborstar och tandkräm och visar hur man gör, och berättar vad vi kan göra.

I stort sett varje dag bedriver Folktandvården uppsökande vård ute bland boendena. Team med tandläkare, hygienist och tandsköterska screenar barnen för att ordna prioriteringsordningar. Verksamheten är personalkrävande – och där står hoppet till pensionerade tandläkare.

– De som screenar patienter är pensionärer, sedan har vi även en tandläkare som återvänder från England för att hjälpa till. Vi har en lista med namn som vi ringer och kommer fortsätta ringa. Vi har också andra tandläkare som ringt och frågat hur de kan hjälpa till, säger Birgitta Haglund.

Men även på boendena i sig hoppas tandvården rekrytera arbetskraft. Birgitta Haglund säger att man letar tandläkare bland de asylsökande. Tandläkare som man erbjuder hjälpa till med det de kan, dock inte fullskalig tandläkarvård då de saknar svensk legitimation.

– Vi har en från Syrien som åker med asylsamordnare på boenden och tolkar och förklarar. Vi behöver dem, men måste först säkerställa deras kompetens.