Värmlandsmjölk har tillsammans med Stora Enso och Tetra Pak skapat en produktionskedja "Värmländsk från skog till bord" där alla produkter som är inblandade kommer från Värmland.
Mjölken från Wermlands mejeri i Säffle förpackas i en helt förnybar förpackning som tillverkas i Skoghall och Sunne av råvara som till största delen kommer från de värmländska skogarna. På onsdagen presenterade bolagen sin del i kedjan och vikten av den lokala närvaron. Presskonferensen ägde rum några kilometer från Wermlands mejeri i Eilert Gustafsson ny gallrade skog, där virket bidrar till produktionen av kartongen som Värmlandsmjölken säljs i.
Inom en radie av fem mil ryms hela produktionskedjan från bland annat Eilert Gustafssons skog och mjölken från hans kor.
– Nu har den första timmerbilen från min skog här gått till Skoghall. Ni kan se taket på mejeriet härifrån där vi står nu. Mina kor betar 100 meter från mejeriet så det är verkligen en närproducerad mjölk, säger Eilert Gustafsson.
Arne Axelsson är marknadsområdeschef vid Stora Enso Skoghalls Bruk, menar att skogen är en viktig del i att nå upp det nya klimatavtalet som skrevs under i Paris nyligen.
– Skogen är en fantastisk resurs och värdefull. Vi kan använda mycket förnybara material ur skogen och utveckla nya produkter och tjänster. Att vi kan bidra till att skapa den förpackning, som är helt biobaserad som nu Värmlandsmjölk använder är extra roligt, säger Arne Axelsson.
Förpackningen som Värmlandsmjölken leveras i, är helt biobaserad.
– Vi är unika i produktionskedjan kring Värmlandsmjölken, faktiskt först i världen, där allt görs här i Värmland inom en radie av fem mil. Vi väldigt stolta över att vara en del i den kedjan, säger Erik Håkansson produktionschef, Tetra Pak i Sunne.
Yngve Gustavsson, vd Wermlands Mejeri, blev väldigt glad när Tetra Pak hörde av sig och visade intresse över att var de som gjorde förpackningen till Värmlandsmjölken.
– Vi vill ju att allt ska vara både miljömässigt och närproducerat. Med det här samarbetet mellan mejeriet, Stora Enso och Tetra Pak kan det inte bli bättre. Mer värmländsk kan det knappast bli, säger Yngve Gustavsson.