– Jag har svårt att tro att man var uppe i de siffrorna ens under miljonprogramtidens mest intensiva år. Det är inte fel att vara ordförande i stadsbyggnadsnämnden just nu, säger Peter Kullgren (KD).
Karlstads kommun har de senaste åren dragit på sig en del kritik för den relativt långsamma tillväxttakten. I jämförelse med städer som Örebro eller Växjö har det kanske också varit befogat.
Men nu verkar proppen ha gått ur.
Under 2014 klubbades 383 bygglov, vilket kan ses som klart godkänt. Det kommer dock att slås enbart under årets sista nämndmöte som avgörs i dag, onsdag.
– Ja, vi kan vara säkra på att klubba igenom 399 bygglov. Dessutom har vi ytterligare två ansökningar – Varvet i yttre hamn och Kajaken 1 på Kanikenäset – som eventuellt kan behöva kompletteringar. Men om det hinns med passerar vi 550 bygglov på ett enda nämndmöte, vilket är fullständigt otroligt, säger Peter Kullgren.
1 000-strecket passeras med råge: cirka 1040 bygglov även om inte de två ovanstående ovissa ansökningarna kan räknas in.
Exakta antalet kan fastställas först efter nyår, då somliga enklare bygglov antas på tjänstemannanivå.
Förklaringarna? De är flera, konstaterar Kullgren.
• Stadsbyggnadsförvaltningen har de senaste åren effektiviserat processen kring att ta fram planer. De senaste åren har man antagit 15-20 detaljplaner årligen.
• Konjunkturen för att bygga i Karlstad är just nu gynnsam, med låga bankräntor och stor efterfrågan på bostäder. Vilket inte minst bevisas genom att flera gamla detaljplaner dammas av och blir realitet.
– Bara nu på decembermötet har vi två planer från 1990-talet, både Rudsberget och Lönnens studentbostäder på Kronoparken. Jag var bara tio år när Rudsbergetplanen kom till, så det känns otroligt roligt att faktiskt få vara med och klubba det bygglovet, säger Peter Kullgren.
Med 221 lägenheter fördelade på sju byggnader blir NCC:s projekt på Rudsberget det enskilt näst största bygglovsärendet för året, efter de 248 studentbostäderna strax norr om universitetet som Lecab Fastigheter kommit igång med under hösten.
Peter Höög, avdelningschef för Örebro och Värmland på NCC Construction, hoppas nu bara på ett ”igångsättningsbesked”.
– Det är ju ett speciellt projekt, i och med att det involverar rätt mycket kostsamma förberedelser – sprängning, anslutningsvägar, VA och så vidare. NCC:s styrelse ska ta ställning till det hela i början av året. Förhoppningsvis får vi klartecken, för det är ett otroligt trevligt läge med utsikt söderut över hela staden.
Vad gäller tiden framöver är inte Peter Kullgren orolig för att årets ketchupeffekt ska vara en engångsföreteelse. Planer för 2 500 – 3 000 bostäder ligger och väntar på att bli realitet, och flera större projekt närmar sig startläge:
– Både Fullriggaren i Inre hamn och hyresrätterna vid Varvet i Yttre hamn är projekt på drygt 200 lägenheter vardera, och de kan vi vänta oss under första halvan av 2016. Stockfallet nordost med 250 bostäder dyker säkert också upp.
– Men man ska också vara ärlig och säga att det finns utmaningar på sikt: vi har till exempel för dåligt med färdig mark att anvisa. Därför har förvaltningen börjat titta mer ingående på olika områden, Lamberget och Våxnäs bland annat, för att se hur de skulle kunna fortsätta växa.