Minskade läkemedelskostnader, indraget julbord, anställningsstopp och restriktivitet kring hyrläkare är några av åtgärderna som landstinget satt in för att minska de skenande kostnaderna.

Nu tillförs ytterligare en punkt – nämligen stopp för hyrsjuksköterskor.

– I pengar är det inte så stor del. Men vi vill inte hamna där andra landsting hamnat, det finns de som har större problem med hyrsjuksköterskor än hyrläkare, säger Gunilla Andersson.

Hittills i år har landstinget använt hyrpersonal för 147,6 miljoner kronor. Av dessa står sköterskor för en ytterst liten del, 13,8 miljoner kronor jämfört med 131,5 för läkare.

Samma siffror för 2014 totalt 94,6 miljoner kronor, 89,3 miljoner för läkare och 5,3 för sjuksköterskor. Förhoppningen att dämpa kostnadsutvecklingen för hyrläkare har alltså inte hållit.

– Vi har tyvärr inte kunnat gå ned eftersom vi haft så många vakanser. Främst gäller det psykiatrin och allmänmedicin, säger Gunilla Andersson.

Stoppet för hyrsköterskor har redan trätt i kraft. Åtgärden är välförankrad och ska, enligt Gunilla Andersson, bara gå att rucka på i sällsynta fall.

– I vissa lägen måste man självklart diskutera patientsäkerheten. Men det ska mycket till för att vi ska ta in någon.

Hon berättar också att landstinget hittills i år minskat tjänsteantalet med cirka 40 helårsarbetare.

Ekonomiskt hoppas landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) att den sänkta nettokostnadsutvecklingen innebär att landstinget kommer landa på det prognostiserade underskottet på 137 miljoner kronor vid årets slut. Delvis tack vare ovan nämnda restriktioner.

– Vi är optimistiska och ser resultat. Vi bedömer att vi kommer klara av det, säger han.