Anna-Karin Kihlström är ordförande i Ilco, Tarm- uro- och stomiförbundet, Värmland, men anmälan gör hon som privatperson.
– Jag vill gärna få en bedömning på om det här är rätt och riktigt gjort – om det är rätt att prioritera bort ett funktionshinder och ställa det mot ett annat. Det finns en lag om tillgänglighet och jag antar att DO är rätt instans att göra den bedömningen, säger hon.
För henne är det viktigt att ha tillgång till toalett eftersom hon har stomipåse.
– Jag har ingen kontroll på min stomi. Jag har en liten påse över en öppning i magen och där har jag ingen knipförmåga så om tarmen vill tömma sig så tömmer den sig i påsen. Vill det sig illa så står jag där med en sprängfylld påse som jag bara måste gå och tömma. Finns det inte toalett så blir det besvärligt.
I stället för att använda sig av kollektivtrafiken kommer hon att välja bil i fortsättningen.
– Då vet jag att jag kan svänga av om det skulle behövas. Men det är tråkigt för jag tycker om att åka kollektivt och det är tråkigt för miljön att jag inte kan det.
Hon hoppas att anmälan till DO kan resultera i att Värmlandstrafik så småningom kan ta tillbaka de bussar som var utrustade med toalett.
– De bussarna behövs.
Lars Bull är Värmlandstrafiks vd:
– De har sin fulla rätt att göra en anmälan men jag tycker de är snett ute. Kollektivtrafiken bedriver inte någon sjukvård. Vi har aldrig sagt att vi ska lösa problem för mag- och tarmsjuka. Vi har sagt att vi ska klara syn- hörsel och rörelsehindrade och det gör vi bättre än någon annan i Sverige.
• Hon menar att ni ställer funktionshinder mot varandra.
– Nej, det har vi aldrig gjort. Däremot har vi talat om vilka grupper vi kan hjälpa i kollektivtrafiken och det är de mest nedsatt syn, hörsel eller rörlighet.
• Hon hoppas att DO-anmälan gör att det kommer att införas toaletter igen. Finns det något hopp för det?
– Nej, och det gör det inte någon annanstans i Sverige heller.