För ett och ett halvt år sedan gjorde VF en stor granskning av mäklare i Karlstad och kunde visa att många regelmässigt använder sig av så kallade lockpriser, det vill säga omotiverat låga utgångspriser, för att få med så många spekulanter som möjligt i budgivningen. En mäklare fälldes också av fastighetsmäklarnämnden efter granskningen.
Sedan dess har VF nåtts av ihärdiga rykten om att det även finns flera mäklare som bryter mot det som kallas för acceptpriser. En regel som säger att en fastighet inte får läggas ut till ett lägre pris än vad säljaren är beredd att gå med på.
En av dem som varit med om detta är Tomas, som sålde sin lägenhet i Karlstad under hösten.
– Jag hade tänkt mig ett pris, jag ville inte sälja för under miljonen. Det tyckte jag kändes som ett rimligt pris med tanke på vad som sålts i närområdet och vad andra lägenheter i samma fastighet gått för. Jag tyckte nog att jag hade ganska bra koll på prisläget och lägre än så ville jag inte gå, säger han.
Men mäklaren tyckte annorlunda och ville se ett lägre utropspris.
– Mäklaren sa att man inte alls behövde bry sig om det där med acceptpriser, utan tyckte att vi skulle lägga ut den för ett lägre pris för att få många som budar. Jag gick med på det, så vi la ut den för drygt 100 000 mindre. Trots att jag inte skulle sälja för det priset, säger Tomas.
• Vad hade du gjort om ni inte kommit upp till ditt pris på en miljon?
– Då hade jag nog avvaktat med försäljningen.
Någon anledning till att dra tillbaka försäljningen blev det dock aldrig. Lägenheten såldes för ett pris cirka 50 procent högre än utropspriset.
– Så jag fick ju mer rätt i min bedömning av priset. Sedan vet jag ju inte om vi hade fått så mycket om inte mäklaren lagt ut den så billigt. Det kanske inte hade gått lika högt annars.
• Hur kändes det?
– Det kändes ju bra att få ett bra pris, men samtidigt kändes det inte riktigt juste. Men mäklaren sa att alla andra gör så här och då litade jag på det.
• Du gick på mäklarens linje?
– Ja precis.
Läs också: Strider mot marknadsföringslagen