20 miljoner kronor. För så mycket har Eda kommun köpt tjänster av lokala mark- och anläggningsföretaget Högab AB sedan 2010. Men upphandlingar har bara gjorts i enstaka fall, då som små direktupphandlingar.
Detta berättade VF om för en månad sedan – ungefär samtidigt som Konkurrensverket, efter tips, inledde en utredning om kommunens upphandlingar.
Under måndagen kom verkets preliminära rapport där man granskat maskin- och rörläggartjänster från just Högab. Och precis som VF kommer Konkurrensverket fram till att kommunen i flera fall brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU, genom att direktupphandla avtal vars belopp kräver större upphandlingar.
Läs också: Så bryter Eda kommun mot lagen
Exempelvis rör/anläggningsarbete (794 000) och grävmaskin (592 000 kronor).
I rapporten skriver verket bland annat:
”Otillåtna direktupphandlingar anses både av unionslagstiftaren och av den svenska lagsfiftaren i sig vara en av de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet. Genom att ni inte har annonserat ert behov av dessa tjänster har konkurrensen snedvridits och andra potentiella leverantörer har inte haft möjlighet att tävla om kontrakten.”
Eda har fram till den 7 augusti på sig att inkomma med ett yttrande. Kommunchef Birgitta Jansson säger till VF att kommunen redan tidigare börjat omorganisera rutinerna kring upphandlingar.
– Vi tar allvarligt på kritiken, men är medvetna om situationen och har inlett ett förändringsarbete. Till exempel kommer all direktupphandling ut på kommunens hemsida, där ska allt vara med. Och så har vi styrt upp med organisation och resurser så att samhällsbyggnad, där dessa ickeupphandlingar ägt rum, får mer stöd och hjälp.
• Vad tror du är anledningen till att lagstiftningen inte följts?
– Det är säkert kombinationen med den lilla kommunen – om du går tillbaka många, många år innan LOU fanns, då gick det till på ett sätt. Det och att upphandlingar och tecknandet av avtal ökat enormt och där har vi inte varit tillräckligt duktiga på den biten.
• Men i flera fall har ni överskridit direktupphandlingsbeloppet med hundratusentals kronor. Det är inte bara en liten miss.
– Ibland kan det vara så att vi har gjort en annan tolkning, det har vi anfört till Konkurrensverket. Det är sådant vi får se om vi ska förtydliga. I några fall finns det inte skäl att kommentera – det är som det är och gränsvärdet är överstiget.
Birgitta Jansson tillägger:
– Självklart ska vi göra rätt. Har vi inte gjort det är det viktigt att vi ser över rutinerna och gör rätt framöver.