Tanken om att utöka med fler bostäder i det som i dag är ett tämligen otillgängligt skogsområde närmast vattentornet föddes för några år sedan. Då kom ägarna till Mandolinen 7, som i dag är Stora Ensos Researchcenter, med en förfrågan om att få bygga studentbostäder i närheten.
Från kommunens sida valde man dock att planera om hela området – från Frödingshöjd i norr till Sommargatan i söder. I det 30-sidiga planprogrammet nu skissas drygt ett 20-tal flerfamiljshus upp.
• Sommargatan skulle omvandlas till stadsgata, flankerad av nya lägenhetshus på vardera sida. Eventuellt med affärer, restauranger eller andra verksamheter i bottenplanet.
• En ny väg dras norrut från Sommargatan och länkar ihop med Frödingshöjd. Även här placeras flerfamiljshus på båda sidor vägen.
Stadsbyggnadsarkitekterna Mia Sörensen och Daniel Nordholm har gemensamt jobbat med förslaget, och den sistnämnde poängterar att det hela är i ett tidigt stadium.
– Ja, och det som är mest oklart är området söder om Sommargatan. Dels finns det fjärrvärme- och vattenledningar i marken där, dels gränsar det till ett befintligt småhusområdet. Men man skulle kunna spara trädridån ditåt, så jag tror inte att det skulle ödelägga boendemiljön för villaägarna.
• Hur många bostäder kan det handla om?
– Fullt utbyggt mellan 350 och 700, varav kanske hälften studentbostäder. Det stora spannet beror på hur högt man bestämmer sig för att bygga – vi har skrivit mellan två och fem våningar – och i vilka delar vi kommer hela vägen fram.
En aspekt som också kan ge en plusfaktor i och med exploateringen är tryggheten för många som studerar på universitetet, påpekar Daniel Nordholm. I dag pekas det dunkla, oupplysta skogsområdet ut som en källa till otrygghet.
– Många som bor på Campus sneddar igenom skogen på stigar. I vår plan tar vi höjd för en upplyst gång- och cykelväg genom det skogsparti som sparas.
Ordföranden för stadsbyggnadsnämnden, Peter Kullgren (KD), anser att planen är ett bra och viktigt tillskott:
– Absolut, vi ser ju att det finns ett stort behov av små, prisvärda hyreslägenheter, både hos studenter och i andra kategorier. Vi slår rekord i beviljade bygglov i år, uppemot tusen bostäder, men det betyder inte att vi kan slå oss till ro. Det gäller att hela tiden ha nya detaljplaner redo.
-----
FAKTA
Planprogram för Kronoparkens Vattentorn
• Syftar till att komplettera Kronoparken med mer bostäder samt skapa en ökad stadsmässighet. Dessutom med trygga miljöer där gående och cyklande människor prioriteras.
• Totalt öppnar planprogrammet för 21 nya flerfamiljshus, med mellan 350 och 700 bostäder samt en del kontor och andra verksamheter.
• Vattentornet ska värnas som landmärke. Den nya bebyggelsen ska till exempel inte bryta trädlinjens silhuett sett från stan.
• Skogen norr och väster om tornet sparas som rekreationsområde.