Det gäller dock inte denna dramatiska höst. Regeringen ville införa id-kontroller på bussar, tåg och färjor och få rätt att stänga Öresundsbron. Lagrådet sågade förslaget totalt.

Det har gått för fort och har hanterats slarvigt. Två dagars remisstid var orimligt kort. Viktiga myndigheter fick inte ens chansen att formulera sina synpunkter skriftligt. De fick framföra sina åsikter per telefon.

Lagrådet underkände också regeringens argument att det råder ”allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten”. Att myndigheterna är överbelastade och hårt ansträngda är inget hot mot ordning eller säkerhet, invände juristerna i Lagrådet.

Regeringen tänkte dock köra över Lagrådet och gå vidare med förslaget. Läget är akut och brådskande, förklarade infrastrukturministerns statssekreterare Erik Bromander till TT i måndags kväll.

I går backade regeringen, åtminstone i frågan om att få möjlighet att stänga Öresundsbron. Först meddelade Moderaterna att de inte stöttade förslaget om bron, men att de ställde upp på id-kontrollerna. Även Liberalerna förklarade att de säger nej till en eventuell brostängning.

Plötsligt var det bara Sverigedemokraterna som höll med regeringen. Dessutom gick några riksdagsledamöter från Miljöpartiet ut och berättade att de skulle rösta nej till förslaget.

Så efter kraftig kritik från Lagrådet och vacklande stöd från oppositionen valde regeringen att dra tillbaka förslaget. Nu ska det först analyseras, innan nästa steg tas. Velandet imponerar inte, tvärtom väcker det kritiska frågor om hur regeringen arbetar.

Det är ändå en välkommen och nödvändig reträtt av regeringen. Lagar ska inte stiftas i panik. Konsekvenser måste studeras och utvärderas noggrant.

Det var därför klokt att lyssna på Lagrådets kritik, men det är oroväckande att regeringen inte tidigt på egen hand insåg problemen med förslaget. Regeringskansliet borde rimligen kunna göra egna konsekvensanalyser innan regeringen lägger fram sina lagförslag.

Nu återstår att se hur förslaget om id-kontroller kommer att hanteras. Det har ett brett stöd i riksdagen, men Lagrådet ifrågasätter om det är förenligt med rätten att söka asyl.

Ett sådant beslut skulle inte bara betyda problem för personalen på tåg- och bussbolagen. Det skulle innebära ännu större våndor för de asylsökande som hoppas på en framtid i Sverige.