– Killarna har kommit i bakgrunden då deras sexualitet inte setts som ett problem. Men det är inte sant, därför är det viktigt att vi pratar om mansrollen och mannens hälsa. Det finns män i 40-årsåldern som aldrig har visat sitt kön för någon inom sjukvården. För kvinnor är det naturligt, de går på regelbundna kontroller och föder barn. Det vill vi få en ändring på, säger Salar Shalmashi, auktoriserad klinisk sexolog på RFSU-kliniken i Stockholm.
På tisdagen var han och Suzann Larsdotter, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU:s förbundskansli, i Karlstad och föreläste inför 130 personer från olika berörda myndigheter och ideella organisationer på konferensen om sexuell hälsa.
Suzann Larsdotter menar att det behövs mer kunskap om hur vi ska prata om sex.
– Det är svårt att prata om sex när du möter en person i ditt yrke. Vi måste lära oss att fråga om sexlivet och sexuell hälsa. Att det inte bara är flickorna som ska ta ansvar för preventivmedel och idag kommer vi att prata om sexuellt våld, då specifikt från ett manligt perspektiv och integration, säger Suzann Larsdotter.
Både Suzann och Salar påpekar att sexuell hälsa är allas ansvar och att det i dag är det väldigt få pojkar som besöker ungdomsmottagningar.
– Ungdomsmottagningarna är byggda för flickor, det måste vi ändra på och alla som är möter ungdomar i sina yrkesliv måste lära sig att prata om det sexuella livet, säger Salar.