Sophia Ericsson tillhörde U21-landslaget i fälttävlan och representerade Sverige på EM och NM med framgång. Framgångarna nåddes i sadeln på Marco som gick i pension för ett antal år sedan. Sedan dess har värmländskan börjat om med unghästar och försökt att få fram en värdig efterträdare. Ett arbete som inte alltid betalar sig i framgång i tävling.
– Man vet aldrig med unga hästar. De kan vara väldigt lovande, men när de kommer upp på högre klasser så kanske det visar sig att de inte alls passar för fälttävlan, säger Ericsson.
En fälttävlanshäst gör sig bäst i åldern tio till fjorton år.
– Det krävs mycket träning, som tar tid, Hästarna ska vara mångsidiga, de ska kunna hoppa bra, gå bra i dressyren och vara modiga. Det viktigaste är nog att de kan hoppa bra eller egentligen väl. Det kan vara farligt om du har en häst som är slarvig i och med att det är fasta hinder i terrängen.
Sexåriga Techno har hittills levt upp till förväntningarna.
– Jag tror väldigt mycket på honom. Han har rätt inställning och den fighting spirit som krävs, säger hon om hästen som familjen köpte som ett föl.
– Jag har utbildat honom från grunden. Han ligger mig varmt om hjärtat. Vi har en speciell relation.
Techno reste hem till stallet med ett DM-täcke i bagaget. Sophia Ericsson och Techno slutade trea i enmetersklassen och blev bästa värmländska ekipage i klassen som även gällde som DM.
– Han kan vara lite busig ibland. Han blir väldigt laddad så det blev någon miss i dressyren, men ändå helt okej. Hoppningen gick jättebra. Han gillade det blöta underlaget och hoppade bättre än han brukar. Där var vi felfria.
Ekipaget låg på en delad fjärdeplats inför uthållighetsprovet i terrängen på midsommardagen.
– Terrängen var nog den bästa han har gått, berömmer hon.
Duon missade idealtiden med sex sekunder och drog på sig 6,2 straffpoäng, men lyckades ändå klättra upp till en pallplats.
– Jag gjorde en volt som tog tid. Det var svårt att hålla tiden på den här banan. Det var många svängar och mycket upp och ner, säger Ericsson som startade trea från slutet i klassen.
– Det var en fördel att starta sent. Då visste jag var svårigheterna fanns.
De fem första startande hamnade alla i problem och kom aldrig i mål i terrängen. Dessutom hade tävlingen precis återupptagits efter en olycka i den enstjärniga ponnyklassen där en ryttare föll ur sadeln och fördes till sjukhus för observation.
I och med tredjeplatsen så kvalade Techno in till sexårschampionatet i Flyinge i september. Finalen i Breeders rids i enstjärnigt, klassen högre än den i helgen.
– Breeders är det stora målet i år. Jag vill att Techno ska tävla i enstjärnigt innan finalen så att han är förberedd.
I Sophia Ericssons stall finns även Lambretta Flight. Den tidigare banhoppningshästen gjorde sin fjärde start i fälttävlan.
– Jag köpte henne från Irland i november. Hon har blivit placerad tre gånger och vunnit en gång, det var i Botkyrka.
Ekipaget fick två nedslag i banhoppningen.
– Hoppningen är jag missnöjd med. Hon river normalt aldrig. Hon gillade inte det blöta och tunga underlaget. Jag kände att hon var spänd.
I terrängritten var hästen sig lik igen.
– Det var en av hennes bättre rundor, inga stopp. Hon var klockren på allt, säger Ericsson som blev sexa i klassen.
Före sig i resultatlistan hade hon bland annat Karlstads Sofia Scott med Captain Retto som trea och klubbkamraten Elisabeth Andersson på Midsummer Morning som femma.
Precis som många andra hyllar Sophia Ericsson hyllar Trossnästävlingen i midsommartid.
– En av de roligaste under året. Föreningen är väldigt proffsig trots att de har svårt att få ihop tillräckligt med funktionärer. Björn (Palm) hade också byggt en utslagsgivande bana. Precis som den ska vara. Sedan är det alltid väldigt bra stämning här. Vi ryttare stöttar varandra. Det är aldrig någon som tittar snett eller något sådant, säger hon.