Ärendet har legat hos både Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) efter att ha anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Nu ser de två förstnämnda parterna inga hinder för att kommunen kan stoppa surfplatteanvändandet för kvinnan.

I den ursprungliga anmälan menar en anhörig till kvinnan att hon har fått surfplattan som ett medicinskt hjälpmedel för kommunikation.

Vård- och omsorgsnämnden i Karlstad kan dock inte se att något sådant skett och även talat med en logoped vid Centralsjukhuset i Karlstad som hävdar att en surfplatta inte skulle hjälpa kvinnan. Dessutom menar man från nämnden att det finns ett oklart rättsligt läge när det kommer till bild- och ljudupptagning i lokaler där det förekommer verksamheter som omfattas av sekretess.

Socialstyrelsen menar i sin bedömning att kvinnan visserligen har rätt till att utnyttja sin yttrande- och informationsfrihet men att hon absolut kan göra det i sin egen bostad och inte i det allmänna vårdutrymmet. Myndigheten instämmer även i det vård- och omsorgsnämnden skriver om övriga boendes integritetsrätt.

Därmed slår man fast att det inte finns några hinder för att hindra kvinnan från att använda surfplattan i det allmänna utrymmet.