– Det är hårresande, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig.
Naturvårdsverket skriver att de svenska vargarna kan orsaka skador och problem för enskilda renägare, tamdjursägare eller jägare. Men som helhet påverkar den svenska vargstammen inte dessa verksamheter så att de påtagligt försvagas ur ett ekonomiskt perspektiv. Djurhållning, renskötsel och jakt har kunnat fortgå och till och med utvecklas under senare år, trots att vargstammen fortsatt att växa.
– Det är helt ofattbart att man kan dra sådana här slutsatser. De har inte tagit någon hänsyn till den socioekonomiska aspekten, alltså de mjuka värdena då man vistas i skog och mark och hur det här påverkar människor i deras vardag, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet.
Han menar att det är fel att bara prata om ekonomiska värden.
– Jag behöver inte gå längre än till mig själv. Värdet av jakten är förstört när jag inte längre vågar släppa min hund.
Rapporten fokuserar enbart på vargens ekonomiska påverkan på verksamheter och näringar.
– Det är klart att det påverkar även ekonomiskt eftersom det ger färre älgar i avkastning. Om ett jaktlag det ena året kan skjuta tio älgar och det andra året bara kan skjuta två älgar. Och markägarna förlorar i och med att färre vill betala arrende och jaga på deras marker. På vissa ställen finns det knappt någon som vill jaga på grund av hur situationen ser ut. Naturvårdsverkets slutsatser är direkt pinsamma. Det finns ingen som vinner någonting på vargen. Snälla vakna upp Naturvårdsverket, säger Gunnar Glöersen.
I dag består den svenska vargstammen av cirka 400 individer.