Miljöpartiet i Karlstad diskriminerar män inom partiet. Det anser några medlemmar som tycker att könsfrågan har blivit viktigare än partiets grundläggande ideologi. I ett mejl till VF skriver Jan Grönkvist (MP) att han avser att anmäla partiet till jämställdhetsombudsmannen, Jämo, för att bevara männens rättigheter inom paritet.
Partikollegan Asso Zand stödjer kritiken.
– Inom vissa nämnder är det klart och tydligt att det finns en tendens att man vill sortera bort män som är 50 plus. Vi är några stycken som ser väldigt allvarligt på det. Visst, vi är ju feminister, men det får ju inte bli tvärtom, att det blir hat mot män och att man ska sortera bort dem. Det håller jag med Jan om och det här har vi diskuterat tillsammans, säger Asso Zand.
Bakgrunden till kritiken är att Miljöpartiet i Karlstad har valt att satsa på att få in fler kvinnor i partiet. Under valrörelsen var man bland annat tydlig med att man ville ha en 50/50-fördelning av män och kvinnor på sina poster. Kommunalrådet och miljöpartisten Per-Inge Lidén har föga förståelse för kritiken.
– Jag tycker att det går alldeles utmärkt att vara man i Miljöpartiet. Vi har ett sätt att försöka varva så att vi har ungefär lika många män och kvinnor på posterna. Och det kan ju göra att en man får stå tillbaka ibland för en kvinna. Det kanske är smärtsamt när man får maka på sig och det kommer en yngre kvinna på ens post i stället. Men jag tror att hela samhället mår bra av det och jag är glad över att Miljöpartiet har den jämställdhetshållningen, säger Per-Inge Lidén.
Asso Zand är dock kritisk mot partiets könskvotering.
– Man ska inte tänka på det viset utan man ska ta vara på kompetens och kvalitet inom politiken. Tar man bort en kategori människor så tycker jag att det är diskriminering i allra högsta grad. Det går över alla gränser om man sållar bort människor på grund av ålder och på grund av kön, oavsett vilket kön det handlar om.
En del av kritiken som han riktar mot partiet är att han anser att könsfrågan har blivit viktigare för partiet än miljöfrågorna.
– När jag började i partiet ville vi involvera folk i den gröna rörelsen, hur vi skulle sortera kön eller vilka kategorier av människor som skulle komma framåt kom inte i första hand. Fokuset har ändrats med tiden, och det är allvarligt.
Kommunalrådet och ordförande i tillväxtutskottet Maria Frisk anser dock att det är partiet i stort som skiftat inriktning.
– Vi jobbar fortfarande mycket med miljöfrågan men att vi nu har en miljöpartist som utbildningsminister gör ju att vi till exempel jobbar mer med skolfrågor nu än tidigare. Så jag skulle nog säga att det är partiet som helhet som prioriterar mer mjuka frågor nu än tidigare.