Familjerna Mathias besökte bodde i en dalgång söder om huvudstaden Bogotá. De hade redan vattentankar utrustade med långsamma sandfilter som ska rena vattnet.

Mathias uppgift var att se om det fanns förbättringspunkter gällande reningen. Han tog bland annat vattenprover från tankarna och lämnade dem till ett laboratorium.

– Främst letade jag efter e.coli-bakterier. De kan orsaka magproblem med diarréer och kraftiga kräkningar. I extrema fall kan man dö, främst är det barnen som är i riskzonen, berättar Mathias.

Han visste tidigt att han ville skriva sitt examensarbete i energi- och miljöteknik utomlands. Karlstads universitet har ett samarbete med Ghana, så planen var först att åka till Afrika. Dock kom ebola-katastrofen emellan och Mathias blev tvungen att tänka om.

Genom Anders Heimer på Studieförbundet Vuxenskolan fick han kontakt med en miljömyndighet i Colombia. De kom med förslag på saker Mathias kunde hjälpa dem med.

– Jag tyckte vattenreningen lät mest intressant. Vi har läst mycket om reningsteknik så det passade bra. Reningsteknik och förnyelsebar energi är det som intresserar mig mest.

För att finansiera resan fick han ett Sida-stipendium.

Det största problemet var språket. Mathias läste visserligen spanska på högstadiet men det var ändå svårt att komma till Colombias landsbygd där i stort sett ingen kunde engelska. I slutet av vistelsen gick det dock riktigt bra att både förstå och göra sig förstådd.

Vattenrening genom sandfilter är en ganska enkel metod. I regel läggs först stenar i botten av en tank. Därefter fyller man på med sand. Vatten från brunnar eller dammar leds sedan in i tanken och vidare ut i en uppsamlingstank.

Den befintliga reningen gjorde oftast vattnet bättre men inte tillräckligt bra.

– Främst berodde det på att de behövde mer och finare sand eller att de inte skött om filtren ordentligt.

Just nu håller Mathias på att sammanställa resultaten av proverna samt ge förslag på åtgärder som ska skickas till miljömyndigheten.

De två månaderna i Colombia innebar nya vänner och en inblick i ett annat språk, en annan kultur och en annan natur. Mathias säger att det definitivt gav mersmak.

– Det skulle vara kul att jobba internationellt i framtiden men nu gäller det i första hand att komma in på arbetsmarknaden.