Peter Lind började jobba på Karlstads Energi 1980. Då genererade den svarta tjockoljan all el och värme som alstrades vid dåvarande huvudanläggningen i Yttre hamn. Tack vare nya energikällor – som avfallspannan från mitten på åttiotalet och de fliseldade kraftvärmeverken vid Hedenverket – har andelen olja minskat stadigt genom åren.

– Fram tills vi driftsatte Heden 3 förra året var oljan en del av bränslet som vi använde på spetsen, när det var riktigt kallt. Tack vare den anläggningen behövde vi inte använda oljan alls, säger Peter Lind och exemplifierar med de bitande tio minusgrader som rådde i måndags.

– Utan Heden 3 hade vi varit tvungna att köra här i måndags, säger Peter och syftar på kraftvärmeverket i Yttre hamn som fram till 1992 var huvudanläggningen men idag fungerar som en spetsanläggning i fjärrvärmesystemet.

Två av de tre oljecisternerna i Yttre hamn har stått tomma ett bra tag. I den tredje finns fortfarande 3 000 kubikmeter kvar, som reserv i vinter. Till saken hör också att den gamla oljan kräver ständig varmhållning på 50 grader för att vara användbar, något som förstås kostar betydande slantar.

– Vi har inte budgeterat för att använda den, det skulle bara vara om vi får något driftsstopp på Hedenverket. När vi hittar en lämplig köpare ska vi försöka avyttra oljan, säger Peter Lind.

I vår kommer nya tankar för förnybar bioolja, framställd på restprodukter från livsmedel och kosmetika, byggas på området. Kalla och effektkrävande vinterdagar kommer den ersätta sin fossila kollega som spets. I den befintliga cisternen kommer vanlig villaolja förvaras i reservsyfte.

Mest värme och el produceras i det nya kraftvärmeverket Heden 3 där flis, spillprodukter från den regionala skogsindustrin, motsvarande energimängden från 15 oljecisterner används under ett år.

Ekonomiskt en strålande affär då en årsförbrukning flis kostar 140 miljoner kronor, motsvarande mängd olja mer än det dubbla. Men även en grön prestigevinst.

– När vi fasar ut den sista oljan kommer vi bara ha förnybar energi från skogen och återvunnen energi från Karlstadsbornas avfall i fjärrvärmenätet, säger kommunikatören Peo Ajaxson.

– Vi vill påstå att Heden 3 placerar Karlstad i framkant inom miljöområdet i och med att vi kan fasa ut den sista oljan, säger Peo Ajaxson.