Det innebär alltså inför det slutliga avgörandet i teknik- och fastighetsnämnden att kommunstyrelsen officiellt förordar att Stadshuset säljs till IT-företaget My Life Diary. Till samma köpeskilling som tidigare nämnts, 51 miljoner kronor.

Men med ett viktigt tillägg: om det visar sig att Stadshusets värde ökar efter att detaljplanen, som i dag bara tillåter myndighetsverksamhet i fastigheten, ändrats ska företaget betala mellanskillnaden.

Tillägget lade majoriteten fram på sittande möte, liksom ytterligare några punkter. Bland annat att man inte anser att Stadshuset lämpar sig för handelsändamål. Vilket möjligen kommer att bidra till att hålla nere värdet på fastigheten.

Detta hindrade dock inte en drygt timslång, eldfängd debatt, där främst Linda Larsson (S) och Peter Kullgren (KD) stod för inläggen.

Den förstnämnda radade upp argument för bland annat en bredare sondering av potentiella intressenter inför en så stor affär – någon sådan har inte gjorts överhuvudtaget, påpekade hon.

Den senare kontrade med att fastighetsaffärer inte tarvar sådan sondering.

– Nästan varje månad tas beslut i teknik- och fastighetsnämnden om fastighetsförsäljningar, och högsta pris är aldrig avgörande. Det viktiga är att vi tror på köparen, att denne kan bidra på ett positivt sätt till kommunens utveckling. Sedan ska priset självklart vara marknadsmässigt – och med det här tillägget har vi nu en garanti för det, menade Peter Kullgren.

Linda Larsson tog också upp det färska mejlet från vd:n på Profil Invest (se artikeln intill) där han hänvisar till en egen värdering och bjuder 100-105 miljoner kronor för Stadshuset.

– När vi vet det, och när vi vet hur flera andra aktörer visat stort intresse för Stadshuset, hur kan vi då sitta här och ta detta beslut? Som dessutom innebär att kommunen på tvärs med sin egen policy avhänder sig tomträtten? Jag blir alldeles matt, konstaterade hon.

S bifogade därmed ett eget yrkande som bland annat inkluderade nio frågor som man ansåg bör rätas ut innan en affär kan bli aktuell. Det ställdes mot majoritetens – och voteringen slutade alltså med 7-6 till de sistnämnda.

Den ”lycka till-passningen” måste nu teknik- och fastighetsnämnden försöka plocka ned och förvandla till ett slutligt beslut. Troligen på sitt möte i december.

Fortsättning lär följa.