För att få en ekonomi i balans måste Landstinget i Värmland minska sina kostnader med 380 miljoner kronor fram till slutet av 2016. Efter Landstingsstyrelsens sammanträde på tisdagen kunde en närmare beskrivning av de planerade åtgärderna presenteras.

En minskning av 300 heltidstjänster ska ge en besparing på 150 miljoner kronor. Var dessa ska tas från vet man emellertid inte.

– Vi är mitt i det arbetet nu. Vi delar in det i flera olika steg och tittar först på hur de naturliga avgångarna fördelar sig, säger landstingsdirektör Gunilla Andersson.

Resterande 230 miljoner ska sparas genom att minska kostnaden för läkemedel (25 miljoner), att minimera hyrpersonal (45 miljoner) samt att ändra verksamheten utifrån befolkningens behov (160 miljoner).

Såhär är det tänkt:

Läkemedel: Tydligare rekommendationer, nya avtal, sänkt förskrivningsnivå, identifiera onödiga läkemedel.

– Det handlar om att dämpa kostnadsutvecklingen, men också att jobba med läkemedelsförskrivning som vi kan undvika. Just nu pågår ett stort jobb med att försöka dra ned på förskrivningarna av beroendeframkallande läkemedel, säger Gunilla Andersson.

Minimera hyrpersonal: Innebär bland annat stopp för hyrsjuksköterskor och förstärkt rutin för avrop och uppföljning hyrläkare. Dessutom ska det göras en översyn av inköp av konsulttjänster.

– Vi använder en del konsulter inom IT och fastighet. Vi ska se över om det är ekonomiskt fördelaktigt att bygga upp den kompetensen hos våra egna verksamheter.

Ändrad verksamhet: Innebär bland annat e-hälsa, sammanslagning av verksamheter och förändringar av verksamheter och arbetsuppgifter.

– E-hälsa är en stor del i detta. Vi kommer att börja titta på möjligheten att ha ett digitalt vårdrum där man kan ha vård på distans med möjlighet att möta vården och använda konsultation av specialister på ett mycket enklare sätt än i dag, säger Gunilla Andersson.

På Landstingsstyrelsen fattades också beslut om att ändra organisationen från sju divisioner till fyra områden, något VF berättat om tidigare.

Trots att vissa sparåtgärder redan vidtagits pekar prognosen för 2015 alltjämt på minus 137 miljoner kronor.

Men landstingsrådet Fredrik Larsson (M) har tillförsikt.

– Vi är på väg i rätt riktning och följer den bedömning vi gjort under hösten om hur utvecklingen skulle se ut, säger han.

Oppositionsrådet Ulric Andersson (S) är inte lika entusiastisk, inte heller när det gäller den planerade omställningen.

– Det är en början, men vi ska inte vara allt för optimistiska att det ska gå att krama ur 380 miljoner kronor utan att det havererar på ett eller annat ställe.