– Vi behöver ett 30-tal på kort varsel, säger Peter Frostvik, enhetschef på överförmyndarkansliet i Karlstad-Hammarö.

Han, liksom kollegorna i Forshaga och Kristinehamn som administrerar gode mans-fördelningen i fem kommuner vardera, har haft några hektiska månader. Och inget tyder på att trycket kommer att lätta.

• I Forshaga (som även omfattar Grums, Kil, Munkfors och Hagfors) har antalet ensamkommande barn ökat från 85 till 254 sedan i somras.

• I Kristinehamn (som även omfattar Storfors, Filipstad, Karlskoga och Degerfors) har man gått från 124 till 336.

I Karlstad/Hammarö handlar det ”bara” i skrivande stund om runt 150 barn och ungdomar, men nu ökar takten:

– Vi räknar med ytterligare 40-50 till per månad under överskådlig tid – och alla ska ha en god man. Vi har därför gått ut via hemsidan och kommunens Facebooksida för att få en fler. Det har också lyckats relativt bra, ett 20-tal håller just nu på att utbildas men det krävs många fler, säger Peter Frostvik.

För att kunna lösa situationen för de barn som redan anlänt har flera av de erfarna gode männen tagit på sig fler ärenden. Både i Karlstad och på andra håll i länet finns det de som ansvarar för ett tiotal barn.

– Det är självklart inte optimalt. Men det fungerar ändå ganska bra, eftersom det handlar om rutinerade personer och barnen bor på samma boenden. Man kan klara av mycket samtidigt, säger Peder Stenbäck, enhetschef i Forshaga.

De nya som kommer in får dock börja med ett barn och se hur det fungerar, för att möjligen kunna ta på sig fler allteftersom.

På samtliga håll har man tagit till alla metoder som tänkas kan för att hitta fler: annonser i lokala annonsblad, politiker söker av sina kontaktnät, Facebook och så vidare. Man har också tvingats snabba upp och effektivisera utbildningsfasen, för att snabbt sätta de gode männen i arbete.

– Men vi är noga med att ta ett personligt möte för att känna de som ansöker på pulsen. Man behöver göra det här av rätt orsaker, för att man har ett engagemang och vill hjälpa, och inte för att tjäna pengar, säger Peder Stenbäck.

Fakta | God man för ensamkommande barn:

• För att komma på fråga ska man inte finnas i polisens belastningsregister, hos kronofogden eller i socialförvaltningens register.

• Två utbildningar krävs, varav en teoretisk via internet och en mer praktisk informationsdel med erfarna gode män.

• Man förväntas hjälpa till med praktiska saker såsom kontakter med Migrationsverket, skolan, ansöka om bidrag. Man ska också besöka barnet i boendet och se till att allt fungerar.

• Uppdraget är frivilligt men arvoderat av kommunen: 2 000 kronor i månaden per barn, plus milersättning och i vissa fall timersättning (exempelvis om man följer med till Migrationsverket i Göteborg).