Båda kommunerna har redan tagit ett mycket stort ansvar och har svårt att ta emot fler asylsökande, menar de.

– Vi är på väg att nå en gräns, säger Åsa Johansson (S), kommunalråd i Hagfors.

I Hagfors kommun handlar den senaste tilldelningen om en eventuell utökning från nuvarande 200 till 250 platser vid asylboendet Wermlandia i Ekshärad. På orten finns också Nygårds asylboende med 110 platser.

Åsa Johansson säger att trycket redan i dagsläget är hårt mot verksamheter som skola, barnomsorg och sjukvård i Ekshärad. Problemet är inte kostnaderna utan svårigheter att dimensionera och planera verksamheten, förklarar hon.

– Vi får betalt av staten för platserna vi till exempel har i skolan. Svårigheten är att ställa om en verksamhet till mycket större volym på tillfällig basis. För kontrakten Migrationsverket skriver med de tillfälliga boendena är just tillfälliga. De löper sällan på längre tid än ett halvår.

När det gäller dialogen med Migrationsverket är den obefintlig, tillägger Johansson.

– Det är ett bekymmer. De borde ha en dialog med mottagande kommun eftersom kommunen ju har ett ansvar mot och för de asylsökande. Det vore skillnad om kommunen inte hade ett ansvar.

Kommunalrådet i Filipstad, Per Gruvberger (S), är också kritisk till att eventuellt få ta emot flera asylsökande.

– Vi är några få kommuner som får ett väldigt stort uppdrag och det är inte rättvist. Vi ska ställa upp på ett gott samarbete, men det kräver en respekt för vad vi klarar av. Vi har sagt att vi ska försöka hålla det kring 400 asylplatser, men sedan får det vara nog. Det hävdar vi fortfarande, säger han.