Hon fick höra att Sverige efter en överenskommelse mellan sex partier ska införa tillfälliga uppehållstillstånd.

– Jag förstår inte hur de tänker. Ska vi lära oss språket, skaffa oss ett nytt liv och sedan riskera att skickas tillbaka. Vad finns det ens kvar att åka tillbaka till? frågar Solafa.

Fram till alldeles nyligen var de flesta partier överens om att permanenta uppehållstillstånd var bra. Det skapar trygghet och underlättar integrationen att veta att man får stanna.

Att leva på nåder i tre år har motsatt effekt. Det blir mycket svårare att återförenas med sin familj, och oron över framtiden kan slita sönder redan trasiga människor. De flesta som kan detta med integration avråder bestämt från tillfälliga uppehållstillstånd.

Det är också högst osäkert vilken effekt beslutet har. Det är svårt att se hur de som flyr från Syrien och Afghanistan i dag ska kunna återvända hem efter tre år. Sverige kan inte skicka tillbaka människor till krigsområden.

Dessutom ökar det den redan tunga arbetsbördan på Migrationsverket. Myndigheten ska alltså ompröva alla asylansökningar och det kommer att kräva en enorm administrativ insats.

Frågan är om förändringen radikalt minskar Sveriges attraktionskraft och bromsar antalet asylsökande. Tyskland har redan tillfälliga uppehållstillstånd och är ändå ett favoritland.

Beslutet är populistisk signalpolitik. De sex partierna vill signalera både inåt och utåt. Inåt till väljare som gått till Sverigedemokraterna att de minsann tar problemen på allvar. Utåt till människor på flykt att de inte ska komma hit.

Kanske ville Socialdemokraterna också visa att man menar allvar med den utsträckta handen till Alliansen när man överger sin tidigare hållning och köper Moderaternas förslag om tillfälliga uppehållstillstånd.

Överenskommelsen innehåller även en del bra delar. Det är rimligt att människor som fått beslut om avvisning inte får fortsatt dagersättning och rätt till plats på anläggningsboende.

Det är nödvändigt att kommunerna får mer statliga pengar får att klara mottagandet och det är självklart viktigt att det tas fram fler skolplatser. Nyanlända elever ska kunna få hjälp av pensionerade lärare och lärarstudenter.

En tvingande lag om att alla kommuner måste ta emot asylsökande är också välkommen, liksom lättnader i plan- och byggreglerna för att snabbt få fram fler bostäder.

Det är trots allt bra att det nu finns en bred blocköverskridande överenskommelse där asylrätten värnas. Det hade varit ännu bättre om grundregeln med permanenta uppehållstillstånd varit kvar.