– Det här är en viktig övning i samarbete mellan alla blåljusenheter, säger Niklas Skog som är insatsledare på Karlstad Airport.
I övningen ingår statister som spelar skadade, personal som övar samt observatörer från de olika enheterna.
Senast man hade en liknande övning på flyplatsen var 2001 men nu är tanken att man ska ha större övningar för alla enheter vart femte år.
– Sedan övar vi ju i mindre skala var för sig. Tanken är att vi ska få till mindre övningar vartannat år nu framöver, säger Niklas Skog.
09.47 går larmet ut till samtliga enheter. "Flygplanshaveri vid landning på Karlstad Airport, 28 personer i planet, rökutveckling". Polis, räddningstjänst och ambulans kallas till platsen.
Först på plats är flygplatsens räddningsledare. Efter tio minuter kommer en insatsledare från Karlstad, en räddningsbil från Kil och en ambulans. Och så börjar arbetet med att ta hand om de skadade. Efter tjugo minuter är den första polisbilen på platsen.
– Det är en rimlig utryckningstid, säger polisens pressinformatör Tommy Lindh. Man kan inte förvänta sig något annat.
Han är med i övningen som observatör. Dels för att dokumentera och utvärdera alla insatser och dels för att se hur samarbetet fungerar.
– Vid en sådan här situation är det viktigt att kommunikationen samordnas. Det blir lätt spretigt annars när informationen kommer från massa olika håll, säger han.
Charlotta Nelsson är chefläkare och ambulansöverläkare.
– Vi behöver träna på situationer som involverar samtliga enheter. Övningen kommer att fortsätta hela eftermiddagen på bland annat akuten och vårdcentralen i Kil, säger hon.