I förra veckan berättade VF att Lövnäsfilialen på Hammarö inte kunde öppna som planerat på grund av att det inte fanns några läkare. Problemet finns även på landstingets övriga vårdcentraler i länet och läget blir allt värre. Bara det senaste året har ett 15-tal tjänster inte blivit tillsatta och hyrläkarna blir allt fler. Vid vårdcentralerna i Molkom och Storfors finns det för tillfället ingen anställd läkare utan de bemannas av hyrläkare. Vid Västerstrands vårdcentral har en ny chef tillsatts och nya läkare är på väg dit.
Situationen ser likadan ut runt om i länet och landstinget har kommit i ett läge som Karin Malmqvist, divisionschef för allmänmedicin, vid Landstinget i Värmland är bekymrad över.
– Det har aldrig varit så svårt att få tag i distriktsläkare som det är i dag. Vi har mellan 30 till 35 procent vakanser ute i länet. Det är 120 allmänläkare anställda vid landstingets vårdcentraler men många jobbar deltid så det blir omkring 85 årsarbeten. Jag är bekymrad och känner en oro över att ha en god tillgänglighet till den service och vård som vårdcentralerna ska tillhandahålla, säger Karin Malmqvist.
Vårdcentralerna bemannas ofta av läkare som gör sin AT-tjänstgöring eller ST-läkare som vill få specialkompetens.
– Det tar fem år för en läkare att göra specialiseringstjänstgöring. Problemet nu är att det inte finns tillräckligt med läkare som kan vara handledare till ST-läkarna vid de vårdcentraler som inte har någon fast läkare anställd. Vi behöver nog ett sjuttiotal ST-läkare för att minska hyrläkarbehovet men har svårt att komma över 60 anställda.
– De unga läkarna räcker inte till för de olika specialiteter som finns också i Värmland. Problemet har funnits under alla år jag varit divisionschef, men har blivit värre under de senaste tre åren. Det är helt enkelt för få allmänläkare i länet, säger Karin Malmqvist.
I dag täcks behovet ute på vårdcentralerna upp av hyrläkare, en större kostnad för landstingets redan hårt ansträngda ekonomi.
– Målet är förstås att inte ha några hyrläkare utan egen anställd personal. Det är ingen lätt uppgift då det inte finns några läkare att anställa. Förutom en försämrad vård för allmänheten ute i länet är det ett arbetsmiljöproblem för all personal som arbetar vid en vårdcentral, säger Karin Malmqvist.
Karin Malmqvist menar att den plan som landstinget har som syftar till vård på nya och flexibla arbetssätt saknar konkretisering som ändrar det faktum att de närmaste åren har en brist på läkare.
– Problemet kvarstår, det finns inga läkare och under de närmsta åren är det många av de som arbetar som läkare som kommer att gå i pension, säger Karin Malmqvist.