VF skrev förra året om huset på Olovsgatan 5, som sedan 1990-talet ägs av Wermland Invest. Vid två tillfällen har de fått nej till att riva och bygga nytt, senaste gången så sent som 2011.
Ändå gav stadsbyggnadsnämnden ifjol ett nytt uppdrag om att ta fram en detaljplan. Nu ligger den klar och utgör en lite märklig läsning. Bortåt hälften av de 25 sidorna redogör för husets och omgivningarnas stora kulturhistoriska betydelse för stadsdelen.
Man citerar bland annat Värmlands museums utredning från 2008, där fastigheten Thor 14 (Gröna villan) sägs ha ”stort samhällshistoriskt och byggnadshistoriskt värde, lokalhistoriskt värde och identitetsvärde”.
I slutändan öppnar dock planen för en rivning av fastigheten, till förmån för ett max 14 meter högt flerbostadshus i trä.
Peter Sörensen, länsombud för Svenska Byggnadsvårdsföreningen, reagerade starkt redan när kommunen öppnade för en ny planeringsvända. Han är minst lika kritisk nu:
– Det här huset är utpekat som särskilt bevaransvärt i kommunens kulturmiljöprogram, det är q-märkt och ett av de få kvarvarande av sin typ på Herrhagen från den tiden. Dessutom är det inte på något sätt fallfärdigt, trots att ägarna inte lagt två fingrar i kors för att underhålla det de senaste 20 åren. Om kommunen säger ja till rivning kan man lika gärna skrota hela sitt kulturmiljöarbete. Då betyder det ingenting.
Sörensen är heller inte imponerad av Wermlands Invests planerade flerbostadshus:
– De säger sig själva vara intresserade av att bevara och förädla, men det hus man vill bygga bryter fullständigt av mot omgivningarna. Det ser ut som ett stadsbibliotek i Arboga - ett fult, fyrkantigt modulhus. Det är som ett skämt, och ett riktigt dåligt sådant.