Antalet anmälda arbetssjukdomar som lett till sjukfrånvaro har under de senaste fem åren ökat med 42 procent i länet, från 167 till 238 stycken.
Trenden i landet är densamma och enligt en rapport från Arbetsmiljöverket har ökningen varit tydlig under de senaste fem åren.
Exakt varför är dock inte klarlagt.
– Om det är så att sjukdomsfallen verkligen ökat eller om det är mer okej att anmäla den här typen av skador vet vi inte. Men helt klart är det så vanligt att det är viktigt att göra något åt det, säger Ulrich Stoetzer, sakkunnig inom organisatorisk arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket.
I Värmland drabbas kvinnor och män ungefär lika ofta av arbetssjukdomar men i landet som helhet är kvinnorna de värst utsatta.
Den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar bland kvinnor är sociala och organisatoriska faktorer. Det kan till exempel röra sig om stress, mobbning och samarbetsproblem.
– Förutsättningarna för män och kvinnor skiljer sig åt vad gäller arbetsmiljön. Kvinnor finns inom de yrken där tidspressen är större och arbetsbelastningen högre.
Arbetsmiljöverket gav i våras nya föreskrifter som ska göra det tydligare för arbetsgivaren hur de ska arbeta mot sjukdomar orsakade av just arbete.
– Den innehåller regler om bland annat arbetsbelastning, arbetstidernas förläggande och kränkande särbehandling, säger Ulrich Stoezter.
Arbetsolyckorna i Värmland har varierat från år till år men har i huvudsak legat relativt konstant under senare år. Under 2015 ser det dock ut att bli en minskning, i alla fall om den gynnsamma trenden hittills under året håller i sig.
Sett till landet som helhet minskade arbetsolyckorna med 1,5 procent förra året efter att ha ökat under de fem föregående åren.
Bland män är den vanligaste arbetsolyckan förlorad kontroll, till exempel över en maskin. Bland kvinnor är det i stället fallolyckor.
För män är det klart störst riska att drabbas ju yngre de är, flest män drabbas mellan 16 och 24 år. Kvinnor är det tvärtom, där börjar arbetsskadorna att öka då kvinnorna nått 45 för att nå sin kulmen då de är mellan 55 och 59 år.
Störst risk att drabbas av arbetsskador för kvinnor finns bland transport- och maskinförare, bland män är det montörer, främst de som monterar däck, fönster och möbler.