Att sjuksköterskor är bristvara i Sverige är ett vida känt problem. Som ett led i att förbättra arbetsvillkoren testinfördes sex timmars arbetsdag på operationsavdelningen på Mölndals sjukhus i höstas och några månader senare följde Norrlands universitetssjukhus efter.

Nu överväger även Värmlands landsting att göra en form av liknande försök.

En arbetsgrupp bestående av avdelningschefer samt HR- och ekonomipersonal har tittat över olika modeller för hur en tung arbetssituation skulle kunna kompenseras.

– Vi tänker att vi skulle vilja erbjuda våra medarbetare möjligheten till arbetsförkortning av besvärliga pass eller ökad ekonomisk ersättning som stimulans. Nu är det flera som jobbar deltid för att orka med ett ganska tungt schema med en mix av dagtid, kvällar och nätter, säger Tobias Kjellberg och exemplifierar:

– Om någon som tycker att den är hyfsat ersatt är beredd att ta fler nätter, då blir det fler personal kvar till andra pass.

Enligt Kjellberg har de flesta avdelningar med dygnetruntöppet problem att få bemanningen att gå ihop. Det gäller i synnerhet nätter och helger, och än svårare är det på avdelningar som kräver lika stora personalresurser dag- som nattetid.

• Innebär ett dylikt system att beroendet av hyrpersonal skulle kunna minska?

– Hittar man ett system som gör att fler orkar jobba på ett mixschema är det såklart positivt ur ett rekryteringsperspektiv. Vi strävar förstås efter att vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt.

• Vilken ekonomisk skillnad skulle detta innebära?

– Det är svårt att beräkna. Eventuellt behöver det inte kosta mer, det beror på hur medarbetarna väljer att ta ersättning i tid eller pengar.

Ett tillvägagångssätt skulle kunna vara att införa modellen på prov på någon eller några avdelningar. Det skulle också, enligt Tobias Kjellberg, kunna ge en vink om den faktiska fördelningen mellan ekonomisk och tidsmässig kompensation. Ambitionen är att förankra förslaget fackligt inom en snar framtid.

– Tycker båda sidor att det är bra kan man tänka sig att vi inte behöver vara jättelångt borta.