Det är tidningen Aftonbladet som under flera dagar granskat de omstridda nummerupplysningsföretagen 118 700 och Riksdelen. Den visar att bolagen använder sig av kontroversiella försäljningsmetoder.
Bland annat ringer de och förnyar tjänsterna tre månader innan årskontraktet löpt ut och kan på så sätt dubbelfakturera kunderna under dessa månader. Bolagen försöker också lura kunderna att de har kontrakt sedan tidigare, enligt Aftonbladet.
Nu visar sig att en lång rad svenska myndigheter och kommuner haft avtal med bolaget. Bland dem finns fyra kommuner i Värmland samt landstinget som tillsammans köpt tjänster av bolagen för drygt 324 000 kronor.
Mest har Karlstads kommun betalt, 135 975 kronor, följt av Eda kommun med 128 666 kronor.
– Jag tror de passade på när vi hade nytillträdda chefer och sa till dem att den tidigare chefen hade beställt tjänsten. Det var många förtvivlade chefer som hörde av sig till mig, säger Birgitta Jansson, kommunchef på Eda kommun.
Hon försökte ta sig ur avtalen.
– De var oerhört påstridiga och det var svårt att ta sig ur men till slut gick det.
Det har gått några år sedan försäljningssamtalen kom och nu har kommunen skärpt rutinerna.
– Vi har gått ut till förvaltningarna och sagt att det här inte är något för oss. Vi använder oss av Eniro och det räcker.
Få har hört talas om de aktuella nummerupplysningsföretagen och de är mycket små jämfört med branschens jättar Eniro och Hitta.
Forshaga kommun ska enligt Aftonbladets granskning ha köpt nummerupplysningstjänster för drygt 50 000 kronor.
– Det känns naturligtvis inte bra det här, säger kommunchef Anders Pettersson.
Kommun har ett bevakningssystem som ska slå larm om kommunen riskerar att betala fakturor till bolag som till exempel är svartlistade. Men systemet har inte gett något utslag.
– Vi har pratat om det här i veckan och i princip ska vi bara använda oss av Eniro. Dessutom finns det ingen anledning att vara med, vi har ju alla våra uppgifter på vår hemsida och den är enklare att hitta än de här sajterna om man söker på nätet.
Vid sidan av Karlstad, Eda och Forshaga har Arvika kommun köpt tjänster av bolagen för närmare 7 500 kronor, medan det för landstingets del stannade på 2 500 kronor.