– Ingen ska ens tänka tanken att komma hit, säger Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson.
Hon säger, på en presskonferens med partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Rickard Jomshof, att den hotande systemkollaps som det talas om redan har inträffat, på grund av det stora asyltrycket. Nu handlar det, enligt SD, om att rädda landet.
SD anser sig ha uttömt möjligheterna att den politiska vägen, i riksdagen, få in de andra partierna på den väg som SD vill gå i invandringspolitiken. Därför ska också partiets riksdagsledamöter i fortsättningen tillbringa så lite tid som möjligt i riksdagen, för att i stället vara ute i landet, för att påverka opinionen.
Det folkliga trycket ska bli så hårt att de andra politiska partierna tvingas ändra linje.
– Vi ställer om partiet i valrörelseläge. Vi har arbetat parlamentariskt i ett år nu för att försöka påverka inte minst den borgerliga oppositionen att göra något åt regeringens skadliga politik. Men de borgerliga verkar inte så intresserade av det, säger Jimmie Åkesson.
– Då måste vi på andra sätt, både parlamentariskt och utomparlamentariskt sätta press på inte minst borgerligheten, säger han.
Enligt Åkesson ska det en bred kampanj för att väcka opinion för en folkomröstning. Det blir flygblad, möten och reklamsnuttar i teve där ett mål är att samla så många namn som möjligt för en omröstning. Men också aktivitet och annonsering utomlands för att bedriva signalpolitik.
– Vi vill genom annonser i utländska tidningar beskriva att det lyckorike de vill komma till i Sverige inte längre existerar. Här är det tältläger, vinter och kallt, säger SD-ledaren och säger att SD hämtat inspiration från den danska regeringen.
Enligt gruppledaren Mattias Karlsson kan kampanjerna kosta mellan 10-25 procent av valfonden inför 2018.
– Det kan bli uppemot 10-12 miljoner, säger Karlsson.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra väljer att inte kommentera SD:s utspel. I stället skickar hon fram partiets analys- och kommunikationschef, Per Nilsson.
– Vad Sverigedemokraterna gör är att ställa om från en parlamentarisk organisation till en mer eller mindre skattefinansierad kampanjorganisation. Jag tror inte att det imponerar på väljarna. Man väljer riksdagsledamöter för att de ska representera en i riksdagen, inte för att dela flygblad, säger Nilsson.
– Sverige är i en allvarlig situation och i det läget är det politiska förslag som behövs, inte slagord, säger Per Nilsson.
(TT)