VF kunde redan på onsdagen avslöja att Karlstads kommun gjort klart om en försäljning av stadshuset. De konkreta planerna avslöjades dock först under pressträffen på torsdagen.
Och det är inget blygsamt upplägg.
– Vi siktar på 100 miljoner användare av vår produkt världen över. Det finns inget liknande på marknaden i dag, och den underlättar ett problem som alla har och som bara ökar år efter år. Jag sitter själv dagligen och letar efter bilder och filer som ligger gömda nånstans, säger Mikael Solberg.
Vad det handlar om är alltså en tjänst som samlar all digital information från olika plattformar och gör den enkelt sökbar (se mer i faktarutan). Arbetet har pågått i närmare två år och för tillfället är man 20 anställda, dessutom har man backning från ett flertal kapitalstarka finansiärer från Sverige och andra länder.
Att företaget nu väljer Karlstad som bas för huvudkontor, produktutveckling och uppstart beror inte bara på att Solberg har sina rötter i staden:
– Nej, faktum är att det blivit knepigt att hitta kompetent personal i Stockholm, med alla IT-företag som växer så det knakar: Google, Telia, Spoitify och så vidare. Här har vi universitetet, IT-klustret Compare och den kunskap som krävs, säger vd:n Ylva Hvarfner.
– Dessutom har vi fått ett fantastiskt bra mottagande både från Göran Österman och Business Värmland och från kommunens politiker och tjänstemän. Jag vet av erfarenhet att det är mycket sämre i Stockholm, menar Mikael Solberg.
• Varför just stadshuset?
– Det är ett centralt och bra läge, bra kommunikationer, fin närmiljö och lokaler som fungerar, även om vi får bygga om en del. Vi tänker oss en restaurang i bottenplan och kontor och möjligen även bostäder i de övriga delarna.
Enligt avtalet med Karlstads kommun ska företaget få tillgång till lokalerna till 1 februari. Just nu pågår rekrytering av mer personal – men hur många nyanställningar det kan handla om är oklart.
– Hur många är man på Spotify? På Facebook? Vi får se hur det utvecklar sig, men som gammal Karlstadsbo vore det fantastiskt att fem år från nu kunna konstatera att vi ordnat ett stort antal nya arbetstillfällen hit, säger Mikael Solberg.
Så funkar produkten
Fakta
• Namnet My Life Diary är än så länge preliminärt och kan komma att ändras innan lansering, som är planerad till början av 2016.
• Produkten kan beskrivas som en ”uppsamlare” av all digital information som man samlar på sig: i smarttelefoner, surfplattor, datorer, appar, mejl, molntjänster och andra digitala sammanhang. Det är kompatibelt med alla plattformar.
• Till en början kommer det hela att samlas i en app, med en gratis testversion och därefter troligen en liten månatlig abonnemangskostnad. Man kan möjligen också välja en reklamfinansierad version.
• Via appen kommer man att kunna söka på namn, platser eller andra sökord för att snabbt leta igenom alla sina digitala forum där man samlar foton, dokument och information.
• Stort fokus läggs på säkerhet, så bara användaren själv ska kunna komma åt sitt material. Man väljer också själv vad som ska vara åtkomligt.