– Den vita käppen betyder allt för mig. Jag skulle inte kunna gå ut i en stadsmiljö utan den. Käppen är en förlängning av min arm, säger Elvy Eek. Hon är ledamot i SRF, Synskadades riksförbund i Karlstad, och har själv en synskada sedan födseln.

– Min syn har försämrats med åren. Tittar jag rakt fram är det helt svart, men åt sidorna har jag viss syn, säger hon.

Vita käppens dag uppmärksammas idag runt om i världen för att sätta fokus på synskadades villkor. Sedan ett halvår tillbaka signalerar käppen inte bara att en person har en synnedsättning utan kan även visa att man har en hörselnedsättning. Med hjälp av röda märken som sätts på käppen ska andra personer kunna se om personen i fråga hör dåligt, eller är döv.

– Jag har röda märken på min vita käpp, det betyder att jag även har en nedsatt hörsel, säger Elvy Eek.

Det är Förbundet Sveriges dövblinda som tagit fram märkningen som är frivillig. Framför allt handlar det om säkerhet. Oftast är det i trafiksituationer som vid till exempel övergångsställen som synskadade är extra utsatta. Har man dessutom nedsatt hörsel eller är döv blir problemet större.

– De röda märkena ska tala om för andra människor att det inte räcker att prata rakt ut till personen med käpp. Det kan krävas en beröring för att de ska uppfatta att det är en farlig situation, säger Elvy Eek från SRF.

Hon säger också att det blir extra problematiskt när det till exempel byggs om på offentliga platser och vägar.

– Informationen till oss synskadade kunde vara bättre och det blir extra svårt för oss vid olika vägarbeten, säger Elvy Eek.

Hon menar också att informationen från bland annat kommuner kan bli bättre gentemot synskadade.

– Många synskadade kan inte ta del av information via datorn eller internet och då krävs det att man skickar ut tryckt informationsmaterial. Där kan de bli mycket bättre, säger hon.

SRF i Karlstad med omnejd har inga speciella arrangemang för att uppmärksamma vita käppens dag men i Kristinehamn anordnas blindvandring och blindfika för bland annat politiker.

– De får testa på hur det är att inte se någonting, säger Elvy Eek.