Tre partidistrikt har motionerat om att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen. Den striden uteblir nu på stämman. Men kvar står frågan hur partiet ska agera, när DÖ nu är borta.

I går blev Anna Kinberg Batra märkbart irriterad på KD-ledaren Ebba Busch Thor, som mitt under partiledardebatten i riksdagen sade till journalister att hon ville se en gemensam Alliansbudget redan nästa år. Det skulle innebära att den parlamentariska situationen skulle hamna på ruta ett igen, vilket ledde just till DÖ.

Hårt mot hårt

Men det finns även dem i det egna partiet som vill att partiet nu ska sätta hårt mot hårt mot regeringen.

– Vi ska verka för så stort genomslag som möjligt för moderatpolitik. Hur det görs, är upp till riksdagsgruppen, men jag anser att man bör fälla regeringen och bilda en moderat minoritetsregering. Jag tror att den skulle ha de bästa förutsättningarna för att hitta breda lösningar, säger Henrik Sundström i Bohuslän.

Om man ska göra detta genom att fälla regeringens budget eller genom en misstroendeförklaring spelar mindre roll, anser han. Resultatet blir ju detsamma.

Tillfälliga uppehållstillstånd

Från de två andra distrikten, Östergötland och Norrbotten, som ville fälla DÖ, är tongångarna försiktigare. Man efterlyser mer genomslag för borgerlig politik men anser att det bör ske i utskottsarbetet i riksdagen.

Moderatstämman har nu inte bara detta att tvista om. En annan strid som väntas gäller partistyrelsens förslag om tillfälliga uppehållstillstånd. Här är ungdomsförbundet Muf helt emot.

TT