I dag tar kommunen mot mellan två och tre barn eller ungdomar varje vecka och nu vill socialförvaltningen skapa ytterligare två HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Av alla de flyktingar som senaste tiden kommit till Sverige har cirka 1 200 varit ensamkommande flyktingbarn. Behovet av platser för den målgruppen har aldrig varit mer omfattande.

I dag har Hammarö kommun skyldighet enligt det avtal som finns mellan kommunen och Migrationsverket att ordna boende för 13 asylsökande samt för 11 stycken med permanent uppehållstillstånd (PUT).

31 stycken ensamkommande flyktingbarn bor idag vid de två HVB-hemmen på Sätterstrand. Där börjar det nu bli fullt och fem av rummen är dubbelbelagda och tre ensamkommande barn har placerats externt.

Socialförvaltningen har tagit fram två förslag på var kommunen kan skapa nya HVB-hem. Förslagen innebär att kommunen omvandlar fastigheterna på Djupsundsvägen och Barrstigen 129 till boende för ensamkommande flyktingbarn. Boendet vid Djupdalsvägen skulle kunna omstruktureras snabbt till ett boende för ensamkommande flyktingbarn, som har ett permanent uppehållstillstånd. Fastigheten har i dag 30 lediga rum och socialförvaltningen har bedömt att 5-10 platser kan fyllas med de som fått PUT och övriga rum för de som anländer som asylsökande om det blir aktuellt. Med de nya boende skulle Hammarö kommun ha möjlighet att ta emot totalt 66 ensamkommande flyktingbarn.

– Vi strävar efter att inte ha ett dubbelboende för de ensamkommande barnen och att erbjuda en bra kvalité i boendet. Nu följer vi utvecklingen och har en beredskap. Socialnämnden har ärendet på sitt möte i morgon (läs torsdag), säger Per Söderberg, socialchef, Hammarö kommun.