VF skrev i tisdagstidningen om det hus på Timotejvägen som under våren konstaterades ha börjat sjunka. Det handlar om mer än en decimeter i ena änden. Paret som bodde där valde att flytta och Riksbyggen köpte då tillbaka huset.

En omfattande geoteknisk utredning pågår nu för att utröna vad som hänt, och de första resultaten väntas inom en månad. Enligt Martin Linsten, marknadsområdeschef på Riksbyggen, gjordes ingen pålning vid det drabbade huset.

– Nej, det stämmer. Vi har pålat i andra delar av bostadsområdet, men inte just där. Det var på rekommendation av de geologer som grundligt undersökte marken.

• Med facit i hand, vad säger du om det?

– Just nu finns det ingen anledning att spekulera hit eller dit, vi får avvakta utredningen och se vad den säger om orsakerna.

För Karlstads kommun kan nu problemen på södra Sommarro innebära konsekvenser för planeringen av Jakobsberg. På området där gamla flygplatsen ligger finns planer för 1 500 – 2 000 bostäder, något som i så fall kräver utfyllnad av massor på samma sätt som gjordes på södra Sommarro.

Stadsbyggnadsarkitekt Anders Olsson:

– Jag vet inte om det här innebär att vi behöver komplettera planen på något sätt, vi får till att börja med avvakta den geotekniska undersökning som pågår och se vad den säger.

• Hur stort ansvar har kommunen i sådana här fall?

– Kommunen ska ju redovisa det geotekniska läget, om det finns mer eller mindre skred- och sättningskänsliga områden. I det här fallet ska vi också fastställa en lägsta marknivå för att säkra upp för översvämningsrisken.

– Men planprocessen sker ju oftast i samråd med exploatören, särskilt om det finns ett markanvisningsavtal. När planen vunnit laga kraft och de tar över och börjar bygga vilar ansvaret på dem.