FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson och statsminister Stefan Löfven hoppas fortfarande på en politisk lösning, trots att FN:s försök att medla har misslyckats.
Förre FN-chefen Kofi Annan gav upp, hans efterträdare den algeriske diplomaten Lakhdar Brahimi likaså. Nu står svenske Staffan di Mistura inför den mycket svåra uppgiften att hitta en uppgörelse vid förhandlingsbordet.
De tidigare två medlarna gav upp efter att ha misslyckats få enighet i säkerhetsrådet. Den oenigheten består, även om USA:s president Barack Obama och Rysslands dito Vladimir Putin förde samtal och skålade tillsammans under veckan.
I stället har de militära insatserna trappats upp. Ryssland har upprättat en bas med 50 stridsflygplan i landet, och Putin vill skapa en ”bred internationell koalition mot terrorism”. Men Rysslands agerande syftar i första hand till att försvara den syriske diktatorn Bashar al-Assad.
Därför slår de ryska bombplanen till mot alla som de betraktar som terrorgrupper, inklusive de grupper som med amerikansk uppbackning försöker bekämpa al-Assad-regimen. Den ryska insatsen ska vara intensiv och pågå i tre till fyra månader.
Det riskerar inte bara att förlänga kriget utan även att dra in Ryssland djupare i konflikten. Det i sin tur ökar risken för att fler länder trappar upp sin närvaro i konflikten och att spänningen mellan USA och Ryssland tilltar.
Syriens framtid måste byggas utan al-Assad. Det är hans styrkor som mördat flest människor. Det är hans krigsmakt som utan att tveka använt giftgas och bensinfatsbomber mot den egna civilbefolkningen.
Det räcker med andra ord inte att bekämpa Islamiska staten (IS), vars barbariska och hänsynslösa våld syftar till att bilda ett kalifat. I över ett år har en USA-ledd koalition flygbombat IS ställningar, utan att knäcka dem.
Både USA och Ryssland vill undvika ”stövlar på marken”. De har dålig erfarenhet av att möta gerillakrigare från Vietnam, Afghanistan och Irak.
För USA:s del har också forna vänner förvandlats till fiender. Landets strategi har gång på gång misslyckats.
Så länge talibanerna kämpade mot Sovjetunionen i Afghanistan fick de uppbackning från Vita huset. Agerandet efter Saddam Husseins fall i Irak bäddade för framväxten av IS.
Ryssland är inte mycket att lita på, vilket utrikesminister Margot Wallström uttryckte oro över i P1 Morgon i går. Vad är det Ryssland vill uppnå, frågade Wallström och svaret är dunkelt.
Det är svårt att se någon ljusning i konflikten i Syrien. Diplomatin har kört fast och ännu fler vapeninsatser ökar tyvärr inte hoppet om fred.