– Det är positivt – om det inte skapas en ny flaskhals, säger Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad.

Sedan tidigare har länsstyrelsen varit första instans av fyra möjliga för den som velat överklaga ett detaljplaneärende. Men det steget försvinner alltså om lagrådsremissen går igenom. Kvar blir mark- och miljödomstolen och i sista hand mark- och miljööverdomstolen.

Syftet är att göra det snabbare och enklare att komma igång med byggprojekt. Enligt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) kan ärenden snabbas upp med tre-fyra månader.

I Värmland har de senaste tre åren i snitt sju detaljplaner överklagats, och i år lutar det åt något liknande, enligt Göran Wirdéus, länsjurist på länsstyrelsen i Värmland.

– Vi fick precis in årets fjärde överklagande och jag vet att en överklagan av Katrinebergsplanen i Karlstad också är på ingång. Just nu är jag ensam som hanterar de ärendena. De tar upp till en arbetsvecka i anspråk beroende på hur komplicerade de är, säger länsjuristen Göran Wirdeus.

Han har inga direkta synpunkter på den föreslagna förändringen, annat än att det finns en risk att mark- och miljödomstolen kan få fullt upp. Även om det skjuts till resurser, som regeringen avi­serat.

– Mark- och miljödomstolen brukar vara noggrann och fatta väl underbyggda beslut, och länsstyrelserna kommer fortfarande ha en viktig rådgivande och granskande roll, så rättssäker­heten är jag inte orolig för. Däremot undrar jag om så mycket tid kommer att sparas. Det blir många ärenden sett till hela landet.

Karlstads kommun, vars planer inte sällan överklagas, ser positivt på nyordningen:

– Det blir allt vanligare med överklagningar – vilket inte är fel i sig, det är en demokratisk rättighet. Men det tar tid och saktar ned utvecklingen. En snabbare process är välkommet. Jag hoppas bara mark- och miljödomstolen får tillräckliga resurser så inte ärendena fastnar där, säger Peter Kullgren.