Representanter för Filipstads kommun träffade redan i juni Magnus Rodin för att diskutera situationen i Filipstad. Då handlade det om att kommunen ansåg att fördelningen av asylsökande var orimlig.
– Det vi ville diskutera då är det som har hänt nu. Vi kritiserar deras sätt att arbeta men anser inte att vi får respons för våra synpunkter, säger Per Gruvberger.
När nu de 200 ankomstplatserna på Hotell John görs om till anläggningsboende innebär det att Filipstads kommun har omkring 900 platser för asylsökande.
– Det håller inte, vi klarar inte av barnomsorg och skola. Då får vi beskedet att det handlar om sängplatser och mat i magen. Vi vill att Migrationsverket framför våra synpunkter. Vi får lite sviktande svar om att det inte riktigt är deras uppgift. Det är kontraproduktivt.
Kommunchef Claes Hultgren säger att kommunen, redan innan det blev klart med de nya boendena, inte skulle klara skolgången. 30-50 procent av dem som nu kommer är barn.
– Vi har inte lärare, vi har inte lokaler, vi har inte bänkplatser.
Under tisdagens möte var det främst två frågor som togs upp, den ”orimliga” fördelningen och att Filipstad också får ta emot väldigt många ensamkommande barn.
– Det som gäller nu är att barnen hänvisar till att de känner någon på ett anläggningsboende, att de har anknytning dit, till någon anhörig. Den kommun där det boendet finns får därmed ansvaret för det ensamkommande barnet.
Eftersom Filipstad redan i dag har så många boenden blir följden att kommunen även får ansvaret för många ensamkommande barn. Med ansvar menas att kommunen ska göra utredningarna även om barnen sedan hamnar i en annan kommun. Och för detta finns inga resurser.
– Under en månad fick vi 19 ensamkommande barn, lika många som under hela förra året, säger Claes Hultgren.
Det är inte rimligt att detta utredningsansvar hamnar på kommuner som redan har många anläggningsboenden, anser Per Gruvberger.
– Det behövs ingen lagändring, det räcker med tillämpningen.
Kommunen arbetar med dessa frågor på många nivåer. Per Gruvberger har varit i kontakt med kommunminister Ardalan Shekarabi (S), samtal förs med Migrationsverket och Region Värmland.
– Vi har en orimlig situation i Filipstad. Systemet hänger inte med. En enorm insats görs inom vår kommun men det här är ohållbart, organisationen kommer att knäckas. Det är inte bara att gå ut och rekrytera, det handlar om rättssäkerhet.
– Vi har under flera år jobbat utan gehör. Men detta är inte rimligt, säger Claes Hultgren.
Per Gruvberger efterlyser någon motsvarighet till den tidigare kommunakuten, även kallad bostadsakuten, men nu en akutverksamhet som kan hantera flyktingfrågorna. Det är ofta samma kommuner eftersom de som har många tomma lägenheter även tar emot många asylsökande.
– Det behövs hjälp till de kommuner som tar det största ansvaret.
Per Gruvberger är inte nöjd med tisdagens möte.
– Vi uppskattar att de åker hit men vi är besvikna på responsen. Vi ville ha en ändring till på måndag, nu får vi vänta två veckor på svar.