Landstingets barn- och ungdomspsykiatri (BUP) har under många år haft långa köer till neuropsykiatriska utredningar.
I maj i år stod 869 barn i kö.
– Nu i september är det 723. Samtidigt under den här perioden har det tillkommit 216 så det här är ingen kö man bara betar av utan den fylls på hela tiden med nya barn, säger Maria Svensson, tillförordnas verksamhetschef för BUP.
Arbetet med att korta köerna har pågått länge. I våras organiserades verksamheten om. Vårdbolagen som anlitas har landstinget tidigare inte haft egna avtal med.
– Från 1 maj började vi med det nya arbetssättet att utreda själva på ett annat sätt och också att landstinget har eget avtal med de här bolagen, säger Maria Svensson.
Tre av vårdbolagen som utreder barn finns i Karlstad.
– Det är en stor skillnad för de berörda familjerna, säger Svensson.
För landstinget, som går mot ett minusresultat på 350 miljoner kronor, innebär köpta neuropsykiatriska utredningar stora kostnader.
– Det kostar jättemycket pengar. Neuropsykiatrin fick i år ett tillskott på tio miljoner men det räcker inte utan det kommer att kosta det dubbla, säger Maria Svensson.
– Så länge vi har den här stora ryggsäcken i form av kön kommer det kosta för vi (läs BUP) är inte dimensionerade för att klara alla de här barnen.
Sedan i våras har vårdbolagen utrett cirka 280 barn- och ungdomar. Orsaken till att BUP inte klarar att göra fler utredningar i egen regi är brist på bland annat psykiatriker.
– Vi skulle ha en högre egen kapacitet om vi hade tillräckigt många psykologer och barnpsykiatriker.
• Skulle ni då också kunna minska användandet av privata vårdbolag?
– Absolut, så är det. Vårt mål är att på sikt vara där. Bara vi får bort kön så vi inte har den ryggsäcken tror jag vi är dimensionerade, om vi fyller våra vakanser, att möta tillgång och efterfrågan.
Maria Svensson tillägger att det är just till neuropsykiatrisk utredning kön är lång.
– Man hör ofta att det är sådan kö till BUP så det är ingen idé att söka, men det är ingen kö in till BUP. De allra flesta får en tid inom 30 dagar. Vill man däremot ha en neuropsykiatrisk utredning, alltså för till exempel adhd, så är det väntetid. Men man behöver inte utredningen för att få hjälp. Alla som är i behov av hjälp får det.