VF åkte till Stockholm och riksdagshuset för att träffa länets färskaste politiker på Värmlandsbänken. Hur har deras första tid som riksdagsmän varit och var arbetet som politiker på toppnivå som de tänkt sig, det var några av de frågor vi tänkte få svar på.
De tre nykomlingarna på Värmlandsbänken i riksdagen sen i höstas, Daniel Bäckström (C), Håkan Svenneling (V) och Mikael Dahlqvist (S) är alla eniga om att de har ett väldigt roligt arbete och just Värmlandsbänken är den bänk som har det roligast. Alla tre erkänner att det är en dröm som gått i uppfyllelse, att få arbeta i maktens korridorer i riksdagshuset i Stockholm. För Daniel Bäckströms del är riksdagsjobbet inte helt nytt då han under 2013 och 2014, hoppade in som vikarie när Erik A Eriksson var föräldraledig under några veckor.
Värmlands färskaste riksdagsmän älskar att prata politik, något annat vore kanske konstigt då det är det som är deras nuvarande liv.
– Under mitt vikariat var jag inte med under höstperioden som är mycket mer intensiv och var helt annorlunda än vårperioden som jag varit med om förut. Det är ju också speciellt då vi nu är i opposition. Men visst är det många nya saker att hålla reda på, till exempel att hemma i kommunpolitiken yrkar du här i riksdagen är det helt andra begrepp här, tillkännagiver du. Det finns många deklarationer som du ska hålla reda på, vilka du ska använda dig av för att få ärendena att komma upp till riksdagsbeslut, säger Daniel Bäckström.
Daniel Bäckström blev ordinarie ledamot i försvarsutskotten och fick inte direkt någon mjukstart. Det har varit en hektisk tid med kränkning av Sveriges territorialvatten och ett skarpare läge i relationen med Ryssland.
– Jag är väldigt stolt över att ha få varit med om att ta fram den försvarspolitiska inriktningen ”Sveriges försvar 2016-2020”. Det säkerhetspolitiska läget i Europa har förändrats och vi behöver stärka den svenska försvarsförmågan. Att jag har fått vara med att ta fram förslaget är något som jag kommer att ha med mig hela livet. Det var inte givet att vi skulle komma överens men under hela arbetets gång har det varit en bra dialog ledamöterna emellan, och det var bra att många har varit med i försvarsutskottet tidigare, säger Daniel Bäckström
Daniel Bäckström och Håkan Svenneling guidar oss genom riksdagshusets alla korridorer, salar, utskottsrum och arbetsrum, samtidigt som de berättar med stor entusiasm om sitt nya liv som riksdagsmän. Det syns att de båda två trivs med sitt nya jobb och att de har ett bra samarbete trots den olika partitillhörigheten.
– Vi har ett mycket bra samarbete över partigränserna och arbetar tillsammans för att få upp de värmländska frågorna på agendan. Ett exempel är frågan om kollektivtrafiken mellan Värmland och Norge. En fråga som vi fått gensvar på och att utskottet ställer sig bakom, är väldigt positivt, säger Håkan Svenneling.
Håkan Svenneling sitter som ordinarie ledamot i riksdagen på plats 163. Han är inte ordinarie ledamot i något utskott, men är suppleant i finansutskottet, näringsutskottet och försvarsutskottet. Nyligen blev han även ledamot i Nordiska rådets svenska delegation.
– Jag älskar det här, att få gå upp i talarstolen och framföra mina åsikter och stå där och debattera, då mår jag som gôttigast, säger Håkan Svenneling. Visst kan det vara nervöst, speciellt första gången, men jag trivs med det, fortsätter han.
Mikael Dahlqvist som varit i Göteborg sammanstrålar med oss lite senare under dagen. Att vara riksdagsman är inte ett nio till fem-jobb, utan de flesta dagarna stiger de in över tröskeln till sina lägenheter vid 22-tiden. Som riksdagsman ska du alltid vara redo att rycka in, dygnet runt och semester existerar inte även om de försöker vara lediga under några veckor på sommaren.
Som ny riksdagsman hamnar du längst ner i den strikta hierarki som råder. Nykomlingarna har sina platser längs bak på Värmlandsbänken och får sista chansen till ett boende utanför riksdagshuset. Både Daniel och Håkan hade tur och fick tillgång till de lägenheter som riksdagen har utanför riksdagshuset. Mikael Dahlqvist däremot fick nöja sig med den lilla övernattningslägenhet som finns i ledamotshuset inne i riksdagshuset.
– Det är helt okej att bo i den. Kruxet är att det blir trångt om familjen kommer och hälsar på. Men jag törs inte steka någon mat i pentry, knappt heller koka något, med rädsla för att brandlarmet ska gå, säger Mikael Dahlqvist.
Mikael Dahlqvist är ledamot av socialutskottet och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet och börjar nu efter de sju månader han varit riksdagsman känna sig bekväm i det nya arbetet.
– Först tänkte jag, vad gör lilla jag från Hagfors här i Stockholm? I början var det allmänt förvirrat och jag funderade på vad jag hade tackat ja till. Men när allt väl fallit på plats så känns det mycket bättre och jag trivs och känner mig stolt att jag fått den här möjligheten av väljarna. Jag känner mig privilegierad, säger Mikael Dahlqvist.