– Det krävs att vi får resurser för att vi ska kunna hänga med i utvecklingen, säger museichefen Åsa Hallén.
Länsmuseet har under en lång tid haft svåra ekonomiska bekymmer. Mellan åren 2007 till 2014 tvingades man säga upp en fjärdedel av sin personalstyrka samtidigt som flera stora, planerade projekt fick åka i papperskorgen.
– Det är klart att det varit tufft. Det kanske inte märks vid första anblick, men det tar stor skada för verksamheten när vi har färre händer att arbeta med, säger Åsa Hallén.
Nu har analysföretaget Kontigo, i uppdrag av Karlstads kommun och Region Värmland, sammanställt en rapport kring länsmuseets verksamhet och dess tänkbara framtid.
– Jag står för allt som finns med i rapporten, jag har egentligen inte så mycket mer att tillägga. Men jag hoppas verkligen att politikerna läser och tar till sig materialet i den för att senare använda det som framtida beslutsunderlag, säger Åsa Hallén.
I dag är cirka 30 procent av Värmlands museums omsättning egenfinansierat. Resterande 70 procent är bidrag från staten, Region Värmland och kommunen. I rapporten beskrivs det att möjligheten till ökat statsbidrag inte är särskilt stor, men det leder till att de andra två bidragsgivarna måste öka sina anslag.
– Som det ser ut med statliga bidrag i dag kan vi inte räkna med att få någon ökning där, slår museichefen fast.
Sponsring framställs också som en potentiell inkomstkälla. Men det har inte visat sig vara en gångbar lösning ur ett längre perspektiv för kulturinstutioner.
– I Storbritannien kan man se att det fungerar. Men här har vi inte dem traditionerna, så därför är det ingen stabil finansieringsform. Men visst kan det fungera för enstaka föreställningar.
En av dem var 1001 Inventions-utställningen som Värmlands museum framförde i augusti 2013. Ett projekt som man investerade närmare tio miljoner kronor i.
– Det var en jättesatsning som vi gjorde med hjälp av externa pengar. Och det kan man göra i specifika fall, men annars är det svårt att hitta samarbetspartners för mer långsiktiga mål, säger hon.
Kontigo menar att det framför allt finns tre olika delar som museet måste kombinera för att ro den ekonomiska situationen i hamn. Det handlar om ökad egenfinansiering, ökade anslag samt en kompentensväxling för att utveckla verksamheten.
• Hur mycket är ni villiga att förändra er verksamhet för att få ökade anslag?
– Det är en svår fråga. Man vill ju se vad för typer av förändringar det handlar om. Men det är klart att vi vill samarbeta på många tänkbara sätt för att få till en förbättrad ekonomi, säger hon.