Bakom den viktiga satsningen står en salig blandning av företag: Ståljätten i Hagfors, kaffetillverkaren i Karlstad, hamburgerrestaurangen i Stöpafors, Fryksdalens sparbank, skidbacken i Branäs och de två kooperativa företagen Konsum Värmland och OK Värmland. Alla utom ett (Uddeholm) styrs och ägs av värmlänningar.
Värmland står inför flera stora utmaningar. Lokallojal försöker göra något åt en av dem. En annan är att många av de värmländska företagen står inför generationsskiften inom en snar framtid.
Enligt studien Together – gjord av Värmlandskooperativen, IF Metall, Unionen och Karlstads universitet – kan var tredje företag komma att säljas, var tredje tas över av en ny generation och var tionde riskerar att läggas ner. Det handlar om 125 företag och tusentals jobb som är i fara, utan att företagen behöver gå särskilt dåligt.
Värmland har en stark kooperativ tradition. Både Konsum Värmland och OK Värmland är självständiga föreningar med stolt historia. Just nu brottas de med ekonomiska problem, men har börjat vandra vägen tillbaka till lönsamhet.
Värmland är bäst i landet på nya kooperativ, sett till folkmängd. Nu är det dags att ta ett nytt steg i den utvecklingen. Ett steg som gör det möjligt att växla över företag till anställda, oavsett om det är en värmländsk ägare som blir för gammal eller externa ägare som vill lägga ner eller flytta verksamhet från länet.
Medarbetarägda företag kan bli ett komplement till det ”vanliga” näringslivet, om löntagarna stöttas att ta över nedläggningshotade företag. Det är långt mer vanligt i Frankrike, Spanien och Storbritannien än i Sverige.
I Värmland finns viljan att testa modellen. IF Metall och Unionen är redan engagerade, men det krävs ett nationellt partnerskap för att få till ett pilotprojekt och få loss pengar från EU:s strukturfonder.
I ett sådant partnerskap krävs medverkan från till exempel Almi, Tillväxtverket, statens riskkapitalbolag och en lokal bank (Fryksdalens Sparbank?). Det krävs även utbildning för personalen och en lösning på knäckfrågan om hur a-kassan ska hanteras.
Viljan verkar finnas på flera håll och inte bara hos facken. Vid en konferens på Karlstads universitet för snart två veckor sedan var landshövding Kenneth Johansson positiv till idén om ett värmländskt pilotprojekt. Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) från Säffle hade uppskattat en sådan modell när Volvo bestämde sig för att lägga ned busstillverkningen på orten för två år sedan.
Så det är inte mycket att vänta på. Värmland borde ansöka om att få bli testlän.